Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Над 40 са поставените под карантина граждани в община Ботевград

„Цифрата постоянно се променя. Всеки ден се правят проверки от Дирекция „Сигурност и обществен ред“ и полицията“, това заяви днес за botevgrad.news  кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов.  Според него поставянето на табели „Под карантина“ има за цел  и обществото да осъществява контрол.

„Получаваме непрекъснато сигнали от граждани, че хора , поставени под карантина я нарушават.  Има обаче и по-фрапиращи нарушения, като случай на човек, който е посочил адрес, където ще прекара карантината, но същевременно  живее заедно там със роднините си. Указанията са обаче такива хора да са изолирани в отделно помещение и да се ограничават максимално контактите му с роднините. Това е много рисково“, заяви Гавалюгов. Той напомни, че Общината е предложила услугите си да доставя храна и медикаменти на лица, поставени под карантина, за които няма възможност някой друг да се грижи. По този общината обяви, че набира доброволци. На този етап желание са проявили от Фен клуба на „Балкан“. „Вече сме изготвили регистрационна форма за формиране на доброволчески отряди. Самите мероприятия все още не са определени;, каза още кметът.

Има ли потвърден случай на заразен с  COVID 19 в община Ботевград?

На този въпрос градоначалникът категорично заяви, че няма потвърден нито един случай на този етап. Рискови обаче остават за сега случаи на пристигнали от Италия и Франция в ромския квартал. Кметът Гавалюгов увери, че всички те са под карантина. Общината получава за тях информация от РЗИ-София област и личните лекари, но чрез  медиаторите общината прави собствени проучвания. След това се прави допълнителна справка от полицията.

На следващо място, като потенциално рискови, кметът на Ботевград определи досега извършваните  начини на превозване на работниците в ИМИ и „Сенсата“.

„Проблем е, когато се сменят смените в автобуса. Там сме действали с Прокуратурата и с полицията, и с РЗИ най-вече. Никой няма намерение да спира производството, но трябва да се създаде организация, а тя вече се създава, която да избегне масовото струпване на хора – най-вече при слизане и качване в автобусите на работниците“ , каза кметът.

Другите рискови, според него, са Кауфланд и махалата. „В Кауфланд вече са взети мерки. В ромската махала се движат по-свободно в групи, затова правим непрекъснати проверки. Ясно сме им заявили, че ако не спазват правилата, махалата ще бъде блокирана. За момента мерките там са доброволни, но ако се наложи ще прибегнем и до принудителни мерки“, добави кметът Иван Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *