Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Епидемията у нас катери нагоре, готви се нова строга семейна карантина

„Обмисляме идеята за препоръка, в едно семейство, ако е установено за коронавирус инфектиран, да се счита, че цялото семейство са вирусоносители и всички трябва да бъдат под карантина“. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Ген. Мутафчийски: Има нови 33 заразени с коронавирус, ето къде са най-много „6454 теста до момента са направени, като 4800 са в София, но това не са само първични тестове“, поясни генералът. Той пак обясни, че когато човек, преболедувал COVID-19, даде две отрицателни проби за коронавирус в рамките на 24 часа, значи организмът му се е изчистил и тогава минава под 30-дневна карантина и съответно болничен.

„Младата възраст не е гаранция, че не боледуваме. Боледуват и младите. Нашите пациенти 80% са от групата, която уж не е застрашена“, каза Мутафчийски. Той бе запитан дали наистина в Сливен има заразени роми с коронавирус: „Една от специалните препоръки на СЗО е да не се посочват с пръст хората по раса, по религия и убеждения. Не би трябвало въобще да звучи такъв въпрос на микрофона, без значение кой читател ви го е задал. Ние сме европейска страна. От Сливен има един заразен, точка“, заяви той. „Д-р Симидчиев ще ви запознае с този математически модел, който ще бъде изработен, за да се установи кога ще е пикът на заразата у нас. Ние просто ще ви кажем резултатите“, каза Мутафчийски.

Според него от 3 дни сме нагоре и се катерим с по 10-14% увеличаване на заболеваемостта, но все още сме долу в кривата. „Ако разпуснем армията и полицията, тогава какво ще направим?“, каза в отговор на въпрос защо в едно поделение военните се събирали на групи от по 5-6 души Мутафчийски. По думите му в духа на извънредното положение армията може да бъде мобилизирана.  „Днес изтече карантината, която бе разпоредена, а ние вчера поискахме удължаване. Ситуацията е динамична и трудно предвидима“, каза Мутафчийски на въпрос дали ще бъде удължена още карантината – след 12 април. БЛИЦ припомня, че коронавирусът взе три жертви в страната ни. Излекуваните вече са 8. 

Вчера премиерът Бойко Борисов проведе видеоразговор с лидерите на страните-членки на ЕС. След срещата министър-председателят призна, че няма измислено реално нито лекарство, нито ваксина срещу COVID-19.  Днес ще се проведе тристранен съвет, който ще реши какви мерки ще бъдат приети за подпомагане на икономиката и бизнеса.  По-късно през деня се очаква и брифинг на Медицинския щаб, който ще даде повече информация за борбата с коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *