Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общинският съветник Цветан Миньовски предлага изолатори за хора, неспазващи карантината

Във връзка с извънредното положение на пандемия от COVID19 Oбщински съвет Ботевград  заседава с допълнителна точка на редовната сесия вчера – 26 март 2020г.

Общинските съветници дискутираха различни казуси и проблеми, касаещи гражданите, както и каква е готовността на общината при влошаване на обстановката и какви действия биха могли да се предприемат. Кметът Иван Гавалюгов отговори на всички въпроси, като съобщи, че Общинският кризисен щаб ще заседава следващата седмица. В него участват и кметовете на петте големи села – Врачеш, Литаково, Трудовец, Новачене и Скравена.

Пръв в дискусията се включи общинският съветник Цветан Миньовски, който направи  предложение Кметствата в селата да си направят кризисни щабове, които да са в помощ на институциите. По този въпрос кметът бе скептичен. „Не съм сигурен, че такива щабове ще променят ситуацията. Никой не забранява на кметовете да  направят такива, ако считат, че ще им са от помощ‘, добави Гавалюгов.

На следващо място Миньовски  предложи общината да помисли за изграждане на изолатори за хора, които не спазват заповедите за карантина и другите противоепидемични мерки.

Той приведе в пример жена, която се завърнала от чужбина, която не е спазила заповедта за карантина, а вместо това тръгнала по магазините да пазарува. Тя не взела предвид забележките на съгражданите си. В резултат на това жителите потърсили за съдействие г-н Миньовски. Той завел представители на полицията и РЗИ в дома, но там те заварили семейно събиране. Въпреки това въпросната жена не взела изобщо под внимание молбите на органите, като подчертала, че има права. „Намирам за необходимост приспособяването на изолатор. Това да бъде някакво помещение, където полицаите да задържат такива лица“, поиска Цветан Миньовски. Според общинският съветник полицаите се въздържали да заведат това лице в полицията, с опасения да не бъде евентуален източник на разпространение на COVID 19 и той да зарази служителите на Районното управление. “Ние трябва да имаме такива помещения, където да държим такива хора. Не можем да допускаме такива безотговорни лица да движат по магазини и между нас, като си мислят , че са недосегаеми“, категоричен бе Миньовски. Той е поставил въпроса и в Народното събрание, откъдето са препоръчали общините да излязат с едно общо предложение, за да бъдат финансирани общините за този вид изолатори – чрез Националното сдружение на общините.

„Няма за момента законово основание, което да принуди някой да престоява под карантина в такова помещение. Общината и полицията нямат тези правомощия да се разпореждат. Дори да се измисли законов ред, община Ботевград не разполага с помещение , което да послужи за поставяне на хора под карантина“, отговори кметът. Отделно Гавалюгов подчерта, че общината не може да си позволи отделяне на такива средства.

Юристът на Общински съвет – Ботевград , адв. Христо Якимов също коментира казуса. Той заяви, че според действащото законодателство в момента има две възможности. Първо според Закона за здравето – настаняване за принудително лечение, другото са принудителни административни мерки. И двете обаче са свързани с психични заболявания, подчерта адв. Якимов. „Няма как по време на заразна пандемия да бъде някой задържан и настанен принудително, дали принуден за лечение, дали за карантина“, каза адв. Якимов. Той цитира Чл. 355, ал.2 от Наказателния кодекс, в който се казва, че който наруши наредба, издадена против разпространяването и появяването на заразна болест у хората по време на епидемия, (пандемия в случая)  или за временно извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил.лв. „Най-малко за това полицаите трябва да предупредят въпросната жена за това нещо, а след това по-нататък да й се потърси съответната наказателна отговорност“, добави адв. Якимов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *