Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Д-р Китанов към изпр. директор на „Сименс“: „Вие сте втората „бяла лястовичка“ за болницата (обновена)

Общинската болница в Ботевград получи днес безвъзмездно свръхмодерен ултразвуков апарат от дружествата от групата на Siemens в България – Сименс Енерджи“ ЕООД, „Сименс“ ЕООД, „Сименс Хелткеър“ ЕООД и „Сименс Мобилити“ ЕООД. 

Дарението  е в знак на съпричастност и като принос към борбата с разпространението на пандемията от COVID-19. Ехографът е от серията ACUSON Freestyle Elite™.

Церемонията по връчване на високотехнологичната апаратура се състоя в Рапортната зала на МБАЛ-Ботевград от 10.00ч.  Тя бе предоставена лично от д-р Тодор Воденичаров – изпълнителен директор на „Сименс Хелткеър“ ЕООД.

Същият апарат е предоставен и на ген. Мутафчийски, стана ясно по време на демонстрацията на техническите параметри на ултразвуковия апарат. На демонстрацията присъстваха д-р Иван Багелейски –  завеждащ „Урологично отделение“, д-р Ивета Николова – гастроентеролог, д-р Ани Стоядинова и др.

„Апаратът ми харесва, надявам се и на лекарите да им хареса, защото това  означава, че и пациентите ще са доволни. Защото тях ги интересува бързо и качествено  да им бъде поставена диагнозата. Това е нещо, което иначе ние не бихме си позволили. Вие сте втората бяла лястовичка в общината, която се сети, че съществува и болницата. Първата бе Лекс Груп, втората – Сименс, която реши, че благодарение на това, че в района има завод тези хора и техните близки се лекуват някъде и работоспособността зависи от това доколко те са спокойни за техните близки. Явно Сименс са се сетили за своите служители и работници, и се грижат за тях“. Това каза управителят на общинската болница, д-р Пламен Китанов. От името на населението на община Ботевград и от името на всички пациенти от целия регион, и от колектива, д-р Китанов изрази изключителна благодарност на изпълнителния директор.

Модерният уред от ново поколение е с пазарна цена е около 50 хил. лева без ДДС и целта на дарението е да подпомогне болницата в Ботевград, което е едно от лечебните заведения, определени със заповед на Министерство на здравеопазването за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

След като апаратурата премина в собственост на МБАЛ, предстои специалисти от отделни отделения да преминат обучение, за могат да работят с нея.

Ултразуковият апарат е в съответствие с интерфейс. Към него има и принтер за разпчатване.

Едно от уникалните предимства на апарата е, четрансдюсерите и клавиатурата могат директно да се обработват с дезинфекционни химикали. Това прави ехографа изключително подходящ за работа в инфекциозни отделения, тъй като трансдюсерите се дезинфекцират много лесно заради липсата на кабели.

ACUSON Freestyle Elite™ е първата в света преносима ултразвукова система с безжични трансдюсери, разработена от Siemens. Апаратът е предназначен за съдови и абдоминално насочвани с ултразвук процедури. Управлението на системата става директно от самите трансдюсери чрез вградени контролери и Bluetooth връзка. Предназначението на трансдюсерите включва диагностика на фетални, коремни, интраоперативни, интраоперативни неврологични, педиатрични, малки органи, неонатални черепни, сърдечни, периферно-съдови и съдови, както и мускулно-скелетни ехографски прегледи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *