Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отварят детските градини и ясли след 22 май

Работата на детските ясли и градини се възстановява от 22 май.

Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Това ще се случи при спазване на всички санитарни и противоепидемични мерки. 

Общините трябва да вземат решение – от 22 май до 1 юни, кога ще отворят детските градини и яслите. Очакваме по-голямата част от детските градини да отворят през следващата седмица, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Много важно е да апелираме към родителите, ако могат да оставят децата си вкъщи, въпреки че вземаме решение за отварянето на детските градини и яслите, призова той и съобщи, че направеното проучване показва, че 38% от родителите са взели решение да пуснат веднага децата си на детска градина, но други 30% от родителите очакват какъв ще е апелът на държавните институции. Няма да бъде задължително посещението на детска градина и то няма да е обвързано със семейните и детските помощи, обясни образователният министър. „Епидемията и опасността далеч не са отминалиНай-безопасната и сигурна среда е у дома“, отбеляза Вълчев.

Той каза, че се очаква групите в детските градини да със средно 10-12 деца, но се очаква в големите градове и в София между 12 и 18 да са децата в групите.

По-голямата част от времето, ако не вали, децата трябва да прекарват на открито в детските градини, каза Вълчев.

„Температурата на децата ще се измерва с живачен термометър, а бележка от лекар няма да се изисква. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие, че доброволно са пожелали детето има да постъпи в детската градина или ясла и за това, че са запознати с всички мерки, които трябва да се изпълняват“, подчерта Ананиев. Деца с вирусоподобни симптоми и температура над 37.3 няма да могат да бъдат допускани. Това правило ще важи и за следващите дни на посещение.

„Във Франция се споменава за 70 затворени училища заради заразата, след като отвориха отново, за детски градини и ясли няма установени“, добави ген. – майор Венцислав Мутафчийски.

Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворните пространства и вътре в сградата, при това с най-добрите дезинфектанти, каза още здравният министър.

2 коментара на “Отварят детските градини и ясли след 22 май

  1. This is the right site for everyone who would like to understand this topic.
    You realize a whole lot its almost tough to argue with
    you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that’s been written about for decades.

    Wonderful stuff, just wonderful! 0mniartist asmr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *