Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Славея Стоянова сменя на поста арестувания зам.-министър Красимир Живков

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободен Красимир Живков, съобщи правителствената информационна служба. Той беше задържан в четвъртък.

В края на миналата седмица прокуратурата повдигна обвинения на десет души, сред които и Живков, за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления във връзка с разследването за вноса и преработка на отпадъци. Засега прокуратурата не посочва кого смятат за лидер на групата. Петима от обвиняемите във връзка с вноса на отпадъци остават под стража, като сред тях е и Красимир Живков, а един под домашен арест (подробности за заседанието на съда за гледането на мерките им за неотклонение).

На поста е назначена Славея Стоянова. Новият зам.-министър на екологията е представена от правителствената пресслужба като магистър на биологичните науки от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В биографичната справка за нея се казва, че от 2015 година до момента Стоянова заема длъжността директор на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите. Преди това е била главен експерт в същата дирекция.

Преди да започне работа в екоминистерството Славея Стоянова е била дълги години изпълнителен директор и председател на борда на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, който през 2015 година официално беше обявен в от съда в несъстоятелност.

Славея Стоянова (вляво) на събитие в МОСВ през февруари заедно с председателя на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева.

„Новият зам.-министър на екологията е най-добрият експерт, с който министерството разполага“, заяви в интервю за БНТ ресорният министър Емил Димитров – Ревизоро. По думите му постът е политически, но никой не е пожелал да излъчи политическо лице за него. Освен това в разговор с премиера Бойко Борисов двамата преценили, че експертът няма нужда от време за навлизане в работата, нямало и друг избор.

Министърът подчерта, че заместничката му Славея Стоянова е специализирала в Япония и Франция индустриално замърсяване и екологичен мениджмънт. Като директор на дирекция в министерството е провела процедурите по връщане в Италия на заловените във Варна и Бургас контейнери с отпадъци, отговаряла е за затварянето на общинските депа за отпадъци и за общинските инсталации за компостиране.

Димитров прогнозира, че Стоянова ще бъде подложена на негативна кампания и „от утре ще чуем чудеса за този човек“, за които я предупредил да бъде готова.

Източник: Дневник


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *