Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В НЧ“19-ти февруари“ бе открита обновена музейна експозиция, посветена на Ботев и четниците

Музейна експозиция в сградата на Народно читалище „19-ти февруари“ бе открита днес от 11.00ч, по повод честванията, свързани с 144 г от гибелта на Христо Ботев и неговите четници.  

Обновената музейна експозиция е посветена на съхраняване на паметта на 10-те Ботеви четници в Скравена и традицията на честванията , която продължава повече от век. Това каза по време на нейното откриване Цанка Йорданова- Главен библиотекар в читалището.

За основа на настоящата музейна експозиция послужи старата музейна сбирка, създадена при откриване на Паметник-костница през 1982 г. Цанка Йорданова изрази благодарност на Община Ботевград за реализиране на идеята, за финансиране ремонта на помещението, както и на фирма „Ангел Пеловски“ за осъществяване на експозицията. Тя е създадена по проект „Пътеки към наследството“ , по който НЧ „19-ти февруари“ работи от миналата година,  с партньори Община Ботевград и Детска градина „Детелина“с. Скравена.

Заедно с музейната експозиция днес посетителите имаха възможност да разгледат и богата етнографска сбирка. На входа на читалището всеки гост получи  Справочник “Пътеки към наследството“, написан и издаден също по проекта. В него са включени исторически, културни и природни забележителности в района на с. Скравена.

След своето приветствено слово за „Добре дошли“ Цанка Йорданова въведе гостите в залата на обновената музейната експозиция.

Йорданова даде кратки сведения за хронологията на събитията по съхраняване паметта на убитите от местните жители. Тя припомни, че през 1876 г във Врачанския балкан е пронизан гениалния поет и революционер Христо Ботев. След неговата гибел четата се разпада на няколко групи. Една от тези групи, с водач Георги Апостолов – секретар на щаба на Ботевата чета и един от главните организатори на четата в Румъния, пристига в кошарата на баба Мария Цоловска, в местността „Рашов дол“ във Врачанския балкан. Там групата е заобиколена от турска потерия , завързва се неравен бой, в който загиват всички 12 четници. След тяхната смърт, техните черепи са набучени на кол и са разнасяни от село на село. Когато идват в Скравена, хората тук успяват да откупят главите на четниците. Две от тях са пренесени в съседното село – Гурково. Другите 10 още същата вечер са погребани в църковния двор.

Инициативата за откупуването главите на Ботевите четници е на двамата селски чорбаджии Георги Стаменов и Пенко Студенковски. Погребението на главите в черковния двор е извършено от свещеник Димитър Николов. Свидетел на донасянето и погребението на главите е синът на Димитър Николов- Георги Попдимитров, който тогава е бил 16-годишен. След Освобпождението е работил като учител и свещеник в с.Скравена – виден общественик и краевед. През 1989г той публикува спомените си в Ловешкия в-к „Правдолюб“. В експозицията е запазено факсимиле от този негов спомен.

В Скравена има спомени за още един Ботев четник – Митко Комитски, единственият от тогавашния Орханийски край. След разпадане на Ботевата чета той се премества в друга чета, укрива се в Скравена, по-късно е заловен, съден и е хвърлен в затвора. По-късно е освободен. Комитски умира през 1926 г и неговото желание е било да бъде погребан в черковния двор, където все още са били главите на неговите другари.

1 коментар на “В НЧ“19-ти февруари“ бе открита обновена музейна експозиция, посветена на Ботев и четниците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *