Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ПГТМ „Христо Ботев“ чества своя патронен празник днес

Днес, 2 юни, ПГТМ „Христо Ботев“ чества своя патронен празник. Тържеството се проведе онлайн чрез Google Meet среща. Включваше слово на Директора на ПГТМ „Христо Ботев“ Иван Николов, рецитал на ученици от 10-ти и 11-ти клас, песни на рок група „Епизод“ по стихове на Христо Ботев, факти за живота и смъртта на Христо Ботев и четниците му, две презентации за жизнения му път, едната от които от името на 11а клас, кое днес носи името на поета революционер. Любопитна информация за банкнотата „ботевка“ сподели в чата на срещата преподавателят Евгения Банкова.

     Гости на  Google meet срещата бяха г-жа Вергиния Йорданова, старши експерт по Професионално образование в РУО – София област и Мирослав Братоев, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО – Софийска област.

    Ето  мнения на гости, ученици и преподаватели, споделени в чата към онлайн срещата:

Вергиния Йорданова,старши експерт Професионално образование в РУО – София област

10:30

Честит празник! Бъдете здрави и да се множат успехите на ученици и учители!

Galina Todorova

10:32

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ!

Snezhina Yordanova

10:32

Ние учениците от 8Б клас с почит и голяма обич свеждаме глави пред подвига на Христо Ботев. Той даде живота си за нас , мечтаеше да види своята земя свободна и пожертва себе си, за да го направи . Днешният ден ден нямаше да е възможен без неговата саможертва. Той ни учи на смелост, да крачим по пътя без срам, да сме за пример. Ще носим славата ти през вековете и с гордост ще носим името ти ! Поклон !

Tanya Tsenova

10:33

Аз живея в Скравена – едно борческо село в община Ботевград. Винаги този ден е необикновен за мен. Тук е Костницата с Ботевите черепи, които скравенци успяват да спасят на 3 юни 1876 година от по-нататъшно поругаване от турците. Донесени са 12 глави на убитите в местността Рашов дол Ботеви четници. Жителите на селото напиват турците, за да ги замаят и откупват, погребват и съхраняват черепите. Идентифициран е само един череп за сега – на Георги Апостолов, на който има и паметник в Скравена.

Preslava Petrova

10:33

Тоз, който падне в бой за свобода, той никога не умира!

Mariya Hristova

10:33

Честит празник!

tsvetelina vasileva

10:33

Пред величието на Ботев стоим смълчани! Не само заради саможертвата! Не само заради гениалната поезия, но и заради онова непокоримо, което Ботев носи у себе си и което всеки в един или друг момент от живота си е искал да притежава. Смелостта и привилегията „силно да любиш и мразиш”! И не само да го обявиш, но и да защитиш с живота си правото на по-добър и по-справедлив свят.

Горда съм, с това, дори, че живея и на улица „Христо Ботев“ и работя в училище „Христо Ботев“.

Konstantin Ivanov

10:33

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ОТ 10А КЛАС

Ivayla Bonovska

10:34

Образът на Христо Ботев се е запазил и до днес, като икона на националноосвободителното движение и символ на свободолюбието, увереността и решителността.

Nevena Ivanova

10:34

Ние, Радослава и Невена от 9б клас ,искаме да кажем, защото думите:,, не плачи, майко не тъжи, че станах азе хайдутин“ са едни много важни и вълнуващи думи за нас

Konstantin Ivanov

10:35

АЗ СЪМ ОТ С.СКРАВЕНА И СЪМ ГОРД С ПОДВИГА НА СКРАВЕНЦИ.

Penka Georgieva

10:35

Честит празник на всички ученици, учители и служители! Христо Ботев , пример, икона, лидер, чиито стъпки трябва да следваме, защото той следваше своята мечта до края на своя живот. Затова Ви желая никога да не се отказвате от своите мечти и да отстоявате себе си.

Kinka Georgieva

10:35

На 2-ри юни да бъдем горди и с вдигнати глави, че сме чеда на държава България

Nevena Ivanova

10:36

Честит празник на всички!

kiril ivanov

10:36

Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.“ Вечна слава, памет и чест за един достоен син на майка България!

Kiril Kirilov

10:36

8а, носете в сърцата си духът на ХРИСТО БОТЕВ

Mimi Mihaylova

10:36

Днес всички българи прекланяме глава пред подвига на Христо Ботев. Живота си даде за нас, да сме смели, да раснем свободни. Всяка година в двора на нашето училище, ученици и учители поднасяме цветя и венци пред паметника на поета. Тази година не можем да се съберем в двора на училището и да почетем патрона си. Но при воя на сирените всички ще сведем глави и ще коленичим близо до земята, родила хиляди герои и пропита с кръвта им,и пазеща спомена за тях. Ботев ще остане герой в сърцата ни!

vanesa vasileva

10:37

Честит празник на всички!

Ivan Ivanov

10:37

Честит празник на всички колеги и ученици!

Radoslava Vasileva

10:37

Честит празник на всички учители и ученици! Днес на тази дата светла за нас нека вдигнем глави и нека почетем празника! Гордейте се, че носите името българи и носете достойно примера на Ботев – от 9 б клас

dimitar dimitrov

10:37

Честит празник.

Konstantin Ivanov

10:38

Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!

Tanya Tsenova

10:39

Поздравления!

Честит празник!

10:40

Честит празник ! Бъдете горди, че училището Ви носи името на великия български революционер и поет – Христо Ботев ! Мирослав Братоев – ст. експерт по ОНГОР ; Вергиния Йорданова – ст. експерт по ПОО

Tanya Tsenova

10:43

Благодарим!

hristina dimitrova

10:56

Личността на Христо Ботев в най – голяма степен въплъщава представите за истински възрожденец, който тачи българското и цени просветата и българския фолклор. Точно заради това трябва да сме горди че той е патрон на Нашето Училище – ПГТМ ,,Христо Ботев“. Честит празник на всички!

kolyo simeonov

10:57

144 години безсмъртие! Христо Ботев бе роден, за да стои по-горе от общото равнище. Името на Ботев си е оздравило безсмъртието и ще се произнася с гордост в България, додето има България на света!

ivaylo kardashev

10:57

Христо Ботев е поет и революционер, но за мен той не е само национален герой, а самият дух на свободата. Горд съм, че живея в град носещ името му. И съм горд, че уча в професионална гимназия, чийто патрон е точно Христо Ботев.

Ivan Ivanov

10:57

Честит празник! Желая здраве, вдъхновение и упоритост на 10 „Б“ клас и всички останали колеги и ученици!

viktoriya metodieva

10:58

Днес, в минута на мълчание си спомняме колко свята жажда за свобода е горяла векове наред в душите на народа ни. В клетвено мълчание на този ден в сърцата на синовете и дъщерите на България припламва огънят горял в гърдите на загиналите. Поклон, благодарност и почит пред тези, които обичаха Родината повече от собствения си живот! „ТОЗ, КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА ТОЙ НЕ УМИРА: НЕГО ЖАЛЕЯТ ЗЕМЯ И НЕБЕ, ЗВЯР И ПРИРОДА И ПЕВЦИ ПЕСНИ ЗА НЕГО ПЕЯТ…”

Galina Dimitrova

10:58

Мисля, че всеки един възпитаник на нашето училище трябва да бъде горд с патрона си, защото Ботевата любов към Родината е над всичко. Пожелавам на всички наши ученици – бивши, настоящи и бъдещи, така както Ботев е милял за Родината, така и всички те, дори да имат шанса да учат, живеят и работят в чужбина, винаги да се връщат в България. Защото България има нужда от тях!!!

pavel yotov

10:58

Честит празник а всички

yolita toteva

10:58

Честит празник Българи! И аз желая здраве и щастие

stoyan stoyanov

11:00

За мен Ботев е герой. Герой, който показва истинският дух за борба и свободолюбие на българите. За нас е гордост нашият град да носи неговото име, да е патрон на нашето училище. Ботев е символ за неспирното желание за свобода на българите.

zhana-mariya krasteva

11:00

Честит празник на всички! Нека отдадем почит на великият поет и революционер Христо Ботев! ,,Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира! “

Diana Kandeva

11:00

Честит празник! Гордейте се, че живеетея в град носещ името му

tsvetelina vasileva

11:00

Пред величието на Ботев стоим смълчани! Не само заради саможертвата! Не само заради гениалната поезия, но и заради онова непокоримо, което Ботев носи у себе си и което всеки в един или друг момент от живота си е искал да притежава. Смелостта и привилегията „силно да любиш и мразиш”! И не само да го обявиш, но и да защитиш с живота си правото на по-добър и по-справедлив свят.

tsvetelina ilieva

11:01

Честит празник на всички! Пожелавам ви много здраве и щастие!

hristina vasileva

11:01

Честит празник на всички ученици учители бъдете живи и здрави❤️

vanesa vasileva

11:03

Честит празник на всички! Бъдете горди, че сте българи! И нека отдадем почит на великия поет и революционер Христо Ботев! И нека помним неговите думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“

Evgeniya Bankova

11:03

Честит празник на всички учители и възпитаници на ПГТМ „Христо Ботев“!

Diana Kandeva

11:04

Гордейте се, че живеете в град, носещ името му и сте възпитаници на ПГТМ „Христо Ботев“. Бъдете здрави и усмихнати!

valentino dikov

11:05

Честит празник на всички българи!

Evgeniya Bankova

11:07

На вашето внимание информация за банкнота с лика на Христо Ботев:

За първи път българските банкноти се печатат у нас през 1924. Това става при невиждани мерки за сигурност в Държавната печатница в София. Заради следвоенната инфлация тази емисия включва банкноти и от 200, 500, 1000 и 5000 лева. Банкнота с такъв номинал БНБ пуска за първи път. Поради острата нужда и липсата на време, банката се вижда принудена да поръча банкноти само от 5000 лева. Печатницата изпълнява неимоверно бързо поръчката.

Само след 45 дни, през месец октомври 1924 г. първите серии от емисията са пуснати в обръщение. На нея странно съжителстват цар Борис III от едната и Христо Ботев от другата страна. Това е обаче банкнотата, на която за първи път е отпечатан български национален герой. Новите банкноти от 5000 лева са наречени от населението “ботевки”. Наред с това става и най-голямата фалшификация на родни пари, която едва не довежда до фалит БНБ през 1925 г. Оформлението на “ботевката” е дело на художника Христо Лозев, гравьор при Държавната печатница. Лозев е автор и на първата българска пощенска марка с лика на поета-революционер, издадена през 1926 г. в памет на 50-годишнината от гибелта на Войводата.

petya yoshovska

11:22

2 Юни е важна дата за всички нас . Тя е свързана с Христо Ботев и загиналите за свободата в борбата против турско робство . На тази дата почитаме паметта на Христо Ботев с едноминутно мълчание и венци пред паметника му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *