Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ремонтират паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война в центъра на Литаково

dig

От днес софийската фирма „Арт Стоун Груп“ започна реконструкция на паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война, намиращ се в центъра на село Литаково. Инициативата е на кмета на селото – Пешо Младенов, който от дълго време търси източници на финансиране за спасяване на паметника от климатичните фактори.

„Паметникът не е ремонтиран от много години. Откакто станах кмет на Литаково, за 5-6 месеца, едно от имената на героите напълно изчезна. Затова една от първите ми грижи като кмет на селото, е да възобновим паметниците. Аз се придържам към това, че човек, който не уважава историята си, той не може да гради и бъдещето си“, заяви пред наш  репортер кметът Младенов.

Средствата, осигурени за ремонта на паметника, са от частна фирма. Собственикът й обаче е пожелал анонимност. Кметът изказа благодарност към него и призовава жителите на Литаково, който с каквото може да помогне, за да може селото да придобие един по добър вид и то да стане едно по-добро място за живеене.

Ремонтните дейности ще обхванат поставяне на шапка, която да предпазва от стичане на вода, възстановяване на буквите, запълване на всички пукнатини и цялостно измиване на паметника. След приключване на ремонта, кметството заедно с ОП БКС ще продължат дейностите за облагородяване на градинката около паметника, каза още кметът Пешо Младенов. Днес машина на БКС извърши окосяване на тревата, покрай пътя за Ботевград. Освен там общинското предприятие окоси обществени площи в селото, добави Пешо Младенов.

След реконструкцията на паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война, кметът инициира почистване и обновяване на паметника на убитите във Втората световна война партизани от Литаково, участвали в бригадата „Чавдар“, батальоните “ Христо Ботев“ и „Васил Левски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *