Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Връщат задължителните маски

Носенето на маски в търговски обекти отново става задължително. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерството на здравеопазването след работна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов във връзка с актуалната ситуация с разпространението на COVID-19.

Мярката ще бъде въведена от утре, подчерта Ананиев и добави, че предстои да се обмисли дали да остане само за търговските обекти, градския транспорт, лечебните заведения и аптеките или да бъде за всички закрити обществени места. Персоналът в търговските обекти задължително трябва да носи защитна маска. Футболните срещи ще бъдат играни пред публика от 1000 души на сектор, а останалите спортове на открито ще се провеждат до 50 процента от местата, допълни министърът. До края на седмицата ще бъде решено дали да бъде удължена извънредната епидемиологична обстановка в страната, каза още Ананиев.

Предстои засилването на контрола за спазването на всички въведени противоепидемични мерки, ситуацията е сложна, увеличават се случаите на заразени с коронавирус, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По заболеваемост на 100 000 души Северна Македония е на първо място на Балканите, а сред останалите европейски държави – Швеция. По думите на Кунчев този коронавирус продължва да не се държи като нормален вирус и топлото време не ограничи разпространението му.

Продължава тестването на персонала в детските градини в София, като към момента няма положителен резултат за коронавирус, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя ще издаде заповед за задължително носене на маски на всички закрити обществени места в столицата. По думите й би трябвало да се промени размерът на глобата за неносене на маски, тъй като сегашните 300 лв. „може би спират контролните органи да налагат санкции и затова издават предупредителни протоколи“.

Източник: dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *