Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Юношите на Балкан до 16 г-шампиони на Държавното първенство по баскетбол

Юношите на Балкан до 16 години спечелиха безапелационно шампионската титла в Държавното първенство по баскетбол. Отборът, воден от Виктория Маринова, победи във финала БУБА Баскетбол с 83-63, след труден мач, белязан от няколко обрата и много силно второ полувреме. Така ботевградчани завършиха надпреварата в зала „Сила“, Пловдив със 7 поредни успеха и нито една загуба! Трети е домакинът Академик Пловдив, който победи Черно море Тича в мача за бронза. 

За MVP на турнира бе избран състезателят на Балкан Илиян Пищиков, който тази година ще бъде част от мъжкия отбор на „зелените“.

Успехът за отбора на Балкан имаше едно още по-емоционално значение, след като Ботевград днес се прости с основоположника на баскетбола в Ботевград – големият треньор Иван Колев!

Мачът започна отново много трудно за Балкан като нашите имаха само един кош от игра в първите 4 минути на срещата. БУБ Баскетбол поведе с 9-2 в първите минути, но след таймаут Балкан излезе изцяло промнен и отвърна със серия 10-2, за да стигне до обрат две минути преди края на периода. Последваха оспорвано минути като и двата тима изпуснаха доста стрелби и допуснаха грешки, а първия период завърши при равенство 13-13. Стефан Михайлов вкара първата тройка за Балкан с начало на втората част, за да върне отново предимството ни. Постепенно Балкан започна да покачва разликата на 4,5 точки, но столичани се държаха близо, след като хвана доста борби в нападение. В средата на периода БУБА обърна отново след добра успеваемост от стрелбата, но тройка на Хрисмир Маринов върна водачеството на нашите. Последваха няколко смени на водачеството и на почивката Балкан замали минимален аванс от една точка при 34-33. Второто полувреме започна с две поредни тройки на съперника, с който той излезе напред с 6 точки. Дълго време Балкан беше догонващ в резултата, но след това направи серия 7-2 и ударен щурм във финалните две минути, в които за първи път поведе с разлика от 15 точки. БУБА обаче успя да върне две бързи тройки и след третия период преднината на нашите остана 9 точки при 57-48. Четири минути преди края на мача Балкан направи преднината си 20 точки и въпреки опитите на съперника нашите запазиха докрай аванс, за да спечелят титлата на България!

Илиян Пищиков бе най-резултатен за успеха с 28 точки 7 борби. 12 отбеляза гардът Хрисимир Маринов, а 10 Иван Христов.

Поздравления на всички момчета и треньора Виктория Маринова!

Източник:balkan-basket. com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *