Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Христо Христов (Референта): Страшно е руското разузнаване, ама едва ли има какво да научи от разбишканата ни държава!

Поредната наглост на управляващите

Голям шум се вдигна тези дни. За пореден път са изгонени руски дипломати за шпионска дейност срещу страната. Този ход предизвиква ироничен смях и недоумение всред по-голямата част от старото поколение. Известно е, че по-голямата част от икономическото ни оборудване е от бившия Съветски съюз. Военното ни оборудване – също. Ние имахме немалка и най-добре оборудвана и тренирана армия на Балканите. Да, но това струваше скъпо. Тодор Живков казваше: „Ако не ни е военния бюджет, няма да ни стигнат складовете да си поберем стоките”. Цялото ни военно оборудване беше съветско. Съветски специалисти го планираха, доставяха и контролираха. Русия знае всичко – какво има в България и няма какво да разузнава. Това предизвиква ироничен смях.

През седемдесетте години на миналия век работех в режимно поделение. Оборудването и контролът по настаняването му се контролираше от съветските специалисти. Обстоятелствата бяха такива, че аз пряко се грижех за тяхното обслужване. Няма да забравя тези дни! С тези широки души, след работа се черпехме, пеехме „Край Босфора шум се вдига…” и „Красная армия марш вперёд …”. Спазвахме секретността и всичко беше на ниво.

Впоследствие аз бях изпратен в Родопите, в ловно стопанство. В поделението беше дошла групата съветски специалисти за уреждане на сметките по строителството на първия етап. Естествено, питали за мен. Съобразително, висшето командване разпоредило да ги доведат при мен. Имах условия и ги посрещнах по братски. На тръгване генералът, който ги ръководеше, преглеждаше протоколите за плащането, отделяше част от тях с думите: „О дружбе – безвозмездно”. Подари ми и бутилка водка. Генералният щаб беше уточнил, че стойността на това „безвъзмездно” беше над триста и петдесет милиона лева. Аз пък получих орден за заслуги към армията.

Всичко това, което с толкова труд и строга секретност строяхме, новите „демократи” подариха на американците. Сега у нас има американски бази и американци ни охраняват небето. По онова време имахме  над 900 летателни апарати. Сега ще купим седем самолета. Трудно ще е на руското разузнаване да разбере какво имаме. Борисов наперено се изразява: „Предупредил съм Путин…” – Боже, опази! – каква наглост!

Моят дядо, пленник в Русия от Първата световна война, казваше: „Голямата мечка не се бои от заювото тропане”. Поводът беше нападението на немците срещу Русия. Ние пък се готвим да воюваме срещу Русия – какво падение!

Има българска сентенция: В една бесовица мъникът казал: „Аз ще се подкача, ама после ме търсете отдолу!”. Другата гласи: „Волът рие, на врата му пада!”

Страшно е руското разузнаване, ама едва ли има какво да научи от разбишканата ни държава! Както се казва: „Смях в залата!”

24.09.2020

Христо В. Христов – Референта

4 коментара на “Христо Христов (Референта): Страшно е руското разузнаване, ама едва ли има какво да научи от разбишканата ни държава!

  1. Аз лично го познавам понеже съм от Карамуш. Много добър човек е Референта „Пашата“ да е жив и здрав и да дойде в Л ъки да си спомним старите години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *