Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

145 г Община Ботевград

Днес Община Ботевград отбелязва своя празник – 142 години от основаването си. От Стоян Брънчев до Иван Гавалюгов времето е оставило зад гърба си 35 кметове.

По повод празника, секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова, се върна назад във времето, за да припомни, че празникът на българската община се корени в далечната 1882 г, на 12 октомври. Тогава в Държавен вестник е публикуван Законът за градското управление и за общините, с който се регламентира устройството и дейността на местните власти в Княжество България.

В тогавашното Орхание, четири години по-рано, на 16 януари 1878 г, е открира сградата на първото гражданско управление и е създаден Градски съвет. Първи негов председател тогава е Стоян Бръчнев. „На него се пада нелеката задача да възстанови Околийския център, разрушен от Руско-турската освободителна война. В Ботевград органите на местна власт функционират от 142 г и за всичките тези години са управлявали 35 кметове, включително и последния – Иван Гавалюгов.“, съобщи Стефка Граматикова. От името на общинското ръководство в Ботевград тя поздравява всички общински служители и всички онези, които не са от екипа на общинската администрация, но в годините са давали своя принос за нейното развитие.

„Благодаря за техния принос и за това, че винаги са успявали, както и днес в едно съвевсем не леко време, свързано с извънредната обстановка, да правят всичко необходимо, за да могат гражданите на община Ботевград да бъдат обслужени и доволни от това как се развива община Ботевград“, заяви Стефка Граматикова.

От по-ново врем, денят 12 октомври, е възприет за празник на българската община от 1998 г, когато Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България е възприел датата 1882г, когато е обнародван първият закон за местната власт.

На днешния празник на приятелско посещение в Ботевград бе Негово Високо Превъзходителство – посланикът на Босна и Херцеговина в Република България – Здравко Бегович. Неговото посещение бе в Истрочески музей-Ботевград, след което се срещна с кмета Иван Гавалюгов, а по-късно с кмета на общината посетиха завод ИМИ. “ В проведените разговори се зароди идеята, че може ще бъде установен контакт с община в Босна и Хрецеговина, която ни кореспондира по площ, инфраструктура и развитие. Може би ще развием добри добросъседски контакти в културен обмен и в спорта“, каза още Граматикова.

В момента общият брой на общинските служители е 134 с кметовете и кметските наместници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *