Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Почина проф. Стоян Михайлов. До 16.30 ч днес ще се състои поклонението в дома му в Скравена

На 90 години си отиде проф. чл. кор. Стоян Михайлов. След боледуване той почина снощи в 22.30ч.

Поклонението пред професора ще се състои в село Скравена, днес до 16.30ч, в родния му дом. Погребението ще се състои в София, вероятно в понеделник, съобщиха неговите близки.

Вестта за кончината на проф. Стоян Михайлов съобщи в социалните мрежи неговият син – проф. Михаил Мирчев

„Уважаеми приятели и близки, тази вечер нашият Татко – Проф. Стоян Михайлов си отиде.Спокойно и тихо, след един прекрасен слънчев ден.Бе обграден с много внимание и любов не само от близките си, но и от толкова много приятели и колеги, съселяни и съграждани.90 години достоен живот. Изпълнен живот с висок дух и смела мисъл, с честност и дръзновение за добри дела. И с ведра усмивка към всички.Мир на душата му!“

Проф. Стоян Михайлов е роден в село Скравена, на 6 октомври 1930 г. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно е асистент по философия във ВИИ „Карл Маркс“, сътрудник на института по философия. От 1968 година работи в Института по социология на БАН, директор му е от 1973 до 1976 година. Създател и бивш главен редактор на списание „Социологически проблеми“. Професор в БАН, професор в СУ“Св. Свети Климент Охридски“, член-кореспондент на БАН, бивш секретар на ЦК на БКП.