Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С близо 8 млн.лв по мярка 60/40 Дирекция“Бюро по труда“ Ботевград е компенсирала фирми от региона

dav

Днес директорът на ТД „Бюро по труда“ в Ботевград Боряна Рускова даде брифинг за местните медии относно мерките, които са реализирани за пазара на труда, за изминалата 2020 г и до момента. Рускова избра днешния ден за брифинга и поради протеста в София, организиран от ресторантьори срещу решението на здравния министър заведенията да отворят на 1-ви март, а не както иска част от бизнеса – още в началото на следващия месец.

Протестът се проведе днес и заради липсата на преведени средства по ПМС 24, според протестиращите, което постановление дава възможност за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по 24 лв на ден за неплатен отпуск на всяко лице, осигурено на пълно работно време, работило във фирми, които са преустановили дейност в резултат на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса.

По повод протестните действия днес Боряна Рускова заяви, че ако има участващи  в него от общините Ботевград, Правец и Етрополе , не са прави, тъй като в ТД БТ-Ботевград до 22 декември 2020 г са обработени всички заявления, включително и от месец декември, и до края на месец януари 20201г ще бъдат преведени средствата по сметките на самите работници. „Това по никакъв начин не е забавяне, тъй като знаете, че за декември заплатите се получават в края на януари.“

Към края на 2020г безработицата за ТД „Бюро по труда“ Ботевград, обслужващо трите общини Ботевград, Правец и Етрополе, е 6,1%. За сравнение с 2019 г тя е била 6%.“Това е нищожно повишение равнището на безработицата при условие, че имаме две затваряния на фирмите. Това са постижения не само на антикризисния отдел, но и на посредническия отдел, който работи с първичния пазар – директно с работодателите“, заяви Рускова.

През 2020г в ТД“Бюро по труда“ са регистрирани 3 020 безработни, като уредени на работа от твях са 2 600 лица. Към края на 2020 г безработицата за община Ботевград е 4,9%, за Етрополе е 6,2%. Най-голяма е в община Правец – 11%, като за 2019 г е била 14%.

За Дирекция „Бюро по труда“ в Ботевград няма драстично увеличение на безработицата, спрямо миналата година в резултат на противоепидемичните мерки, обявени от правителството в борбата срещу  COVID 19. В момента има фирми в Ботевград, които се възползват от антикризисните мерки на държавата. Сред тях са Теда М и Сен Сата в Ботевград, Сименс в Правец, които са обявили свободни работни места.

Териториалната дирекция поддържа един и същ темп на безработица, спрямо предходните години и спрямо другите дирекции в София област. Заради туристическия сезон в момента в Самоков безработицата е по-ниска – 8,7%. За страната безработицата е 6,7%.

Три са секторите в бизнеса, които драстично намалиха своя оборот и данък, който внасят в хазната. Според Рускова освен ресторантьорският и хотелиерският сектор, затруднения изпита и транспортният бизнес. Това са общо 5 фирми от Ботевград, съобщи директорът. По думите й те се възползват от мярката 60/40. Те са получили компенсации общо в размер на 20 хил.лв.

Приложените антикризисни мерки от ТД БТ-Ботевград през 2020 г са:

„Заетост за теб“ – реализирани са 20 безработни лица, които са започнали нова работа за 6 месеца, при което ангажиментът на работодателя е бил да осигури 3 месеца несубсидирана заетост.

Мярка за самоосигуряващите се лица в хотелиерския бизнес, от които са се възползвали само 7 работодателя.

Мерки по Постановления на Министерски съвет 55, 151 и 278, приети за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредно положение:

48 работодатели са се възползвали от тях през месеците март, април, май 2020г за 3 500 работни места. През следващото тримесечие са 19 работодатели с 2850 места и последното тримесечие – 32 работодателя със 799 места. През последното тримесечие основно от тези мерки са се възползвали от фирма ИМИ, които бързо възстановиха производствения си капацитет и външно-търговски връзки. През настоящата години от ИМИ са уверили ,ч е отново ще се възползват от мерките, предлагани от  ТДБТ.

По ПМС 60/40 през 2020 г Дирекцията е изплатила между 7,5 и 8 млн.лв. Рускова увери, че средствата са преведени навреме на работодателите, за да запазят работните места.

По ПМС, предоставящо обезщетение в размер на 24 лв на ден, са се възползвали 61 работодатели през ноември и декември 2020г, за осигуряване на 274 работни места, в общините Ботевград, Правец и Етрополе. Изплатени са около 150 хил.лв на работници. Най-много фирми са се възползвали от Етрополе.

Съществува нова визия по ПМС 24, според която през новата 2021 г могат да кандидатстват работодатели, които не са се възползвали за заден период. „Това означава, че за месеците ноември и декември могат да искат по 24лв на ден за едно лице. За януари те ще получават помощ в размер на 75% от осигурителния си доход за месец октомври 2020г‘, обясни Боряна Рускова. По думите й работодателите могат да участват за обезщетение за същите работници, за които вече са получавали финансова помощ или да добавят нови.  За януари наетите в хотелиерския бизнес ще получат повече средства, отколкото за декември за това, че са затворени. За мярката 60/40 работодателите през 2021 г ще трябва да докажат поне 20% спад в оборотите си, за да получат компенсация. Новите работодатели по тази мярка ще имат право да кандидатстват само за нов, но не и за заден период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *