Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Златаровци с открит урок на тема „Фалшиви новини и дезинформация“, който бе излъчен по bTV

Oткрит урок на тема „Фалшиви новини и дезинформация“ се състоя днес в ППМГ “Акад.проф.д-р Асен Златаров“ Ботевград. Училищната проява бе дело на 8-ми „б“ клас,  по повод седмицата, посветена на патрона на гимназията – акад. проф. д-р Асен Златаров  и 136 г от неговото рождение. Събитието бе открито от водещите Божидар Маринов и Маша Арбова. Урокът протече в следните 4 направления: дезинформация, фалшиви новини, клик бейк и дийп фейк. Ръководител на открития урок бе преподавателят по информационни технологии Филип Зуберски.

Специален гост бе Цветелин Цветанов – оператор от телевизия bTV за Враца.

Как е възникнала дезинформацията и какво представлява? На тези въпроси отговори в презентацията си Теделин Томова. В изнесената от нея информация стана ясно, че дезинформацията датира още от началото на Втората световна война. Нацисткото нашествие над Полша, дало началото на войната, е инсценирано. Често и двете страни в конфликта – Русия и Германия използват дезинформацията като  оръжие, за да си осигурят стратегическо предимство и фронт за действие. Постепенно дезинформацията, като неточна и подвеждаща информация,  се превръща в част от пропагандата, която може да бъде съзнателно манипулирана информация, целяща заблуда на обществото. Като пример за дезинформация Теделин приведе „Козлодуйското предаване“ на шоуто „Ку-Ку“ от 1991 г, което целеше да покаже колко неподготвено е обществото и институциите за подобна авария. Ефектът бе изплашени зрители и съдебен процес към екипа на предаването, припомни Теделин. „Най-честата техника за дезинформацията е смесване на известна доза истина с неверни изводи и лъжи или разкриване на само част от истината, претендирайки че се представя цялата истина“, посочи Теделин. Друга техника е прикриване на фактите и налагане на цензура, ако заинтересованата група е склонна да приложи такава форма на контрол.

„Жена възкръсна от моргата на частна болница“. Под това заглавие излиза подвеждащ материал във врачански сайт, за който разказа пред учениците Цветелин Цветанов от bTV. По думите му статията е публикувана без да се потърси второ мнение на лечебното заведение, като източникът на информация е бил само съпругът на жената.  Материалът е публикуван на първа страница, за да има читаемост. “Фалшивите новини са навсякъде около нас и ние като четем трябва много внимателно да преценяваме дали да им вярваме. Винаги трябва да им и другата гледна точка, т.е. и от двете страни”,  каза телевизионният оператор. Според него едно време фалшивите новини са били по-широко застъпени във вестниците, а сега в сайтовете.

Повече за фалшивите новини разказа Петя Василева. Преобръщането на съдържателния полюс на новините ги превръща във фалшиви. Те се генерират , благодарение на социалните мрежи през последните години. Те обхващат всякакви теми, не само политически. Веднъж попаднала в Интернет такава новина, тя си остава там, каза Петя.

Цветомила Накова засегна темата за кликбейта. Тук става дума за провокативни заглавия, които привличат вниманието, като например: “Внимание! Пет симптома на страшно заболяване“. В такива случаи, според Цветомила,  в заглавието липсва конкретика. С това се нарушава едно от важните правила в журналистиката заглавието да казва всичко. Това кара потребителят да кликне на хипервръзката, за да стигне до пълното съдържание на материала. Тези техники на се смятат за производни на жълтата журналистика , които представляват не добре проучени новинарски материали, посочи осмокласничката.

Никол продължи презентацията си с Блок чейна и  „Дийп Фейк“. Първата технология,  представлява метод за съхранение на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си и кодирани криптографски. За това има много приложения в Интернет.

Методът „Дийп Фейк“ се използва също за създаване на  фалшиви новини, при който се прилагат форми на изкуствен интелект, съчетан с блок машинно звучене. Методът възниква през 2017 година. Целта е да се създаде общество с нулево доверие, при което не може да се различи истината от лъжата. Служи за представяне на видео и аудио записи ,които показват действия на познати лица, които никога не са ги правили реално. Такъв пример е случая, в който  американският президент Доналд Тръмп чете коледна приказка. За прилагане на този метод  се използват много програми за създаване на фалшиви видеоклипове. Никол направи демонстрация с приложение от мобилния си телефон, как би могло да стане това.

В края на открития урок водещите обобщиха, че двигателят на фалшивите новини са самите потребители на Интернет. Божидар Маринов припомни, че преди една година изследване на Евробарометър е показало, че всеки ден 40 на 100 от българите попадат на фалшива новина. Едва 14 % от участниците в изследването са посочили, че могат да засекат фалшивата новина. Всъщност фалшивите новини не просто конструират нов свят, те се оказват изключително опасно и коварно оръжие, защото не просто подвеждат общественото мнение, а се стига до манипулации от различен характер и често с непредвидими последици, добави Божидар.

В края на урока преподавателят по информационни технологии Филип Зуберски отправи благодарност към осмокласници, затова, че са работили по една толкова сериозна тема , защото дезинформацията и фалшивите новини не са от вчера. Той изрази мнение, че водещите медии в България злоупотребяват при създаването на новини. „ В момента се пазят, но за сметка на това оцветяват по свой си начин някои материали“, смята преподавателят. Относно цензурата Зуберски сподели, че това средство в журналистиката като дезинформация има за цел съответната медия на насочи общественото внимание в определен коловоз.

Преди да стане част от преподавателския екип във Златаровската гимназия, Филип Зуберски е работил като спортен журналист в няколко софийски медии – „Труд“, „7 дни спорт“ и  TV7 .

Урокът днес бе избран от телевизия bTV  да бъде част от репортаж, което не е фалшива новина, съобщи директорът Даниела Колева в шеговита форма. Тя препоръча на осмокласниците да бъдат много предпазливи в живота. „Бъдете истински, за да успеете“, пожела Колева.