Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

148 години от безсмъртието на своя патрон честваха днес с рецитал учениците на ОУ“В.Левски“

Състезание-рецитал на стихове, посветени на Апостола на свободата – Васил Левски, се състоя днес в ОУ“В.левски“Ботевград в партньорство с Дамски клуб „Инър Уийл“ – Ботевград. Училищната проява бе част от инициативата „Дни на отворените врати“, които училището организира всяка година по повод патронния празник.

Училищните коридори и класни стаи са изпълнени с табла, посветени на Апостола, както и рисунки на неговия лик.

В състезанието се включиха и възпитаници на Дневния център за деца и младежи със специални потребности. На 17 февруари учениците ще се поклонят пред неговото безсмъртие.

“Ние правим много инициативи , с които показваме , че знаем кой е той и защо е най-великия българин и знаем, че сме достойни за неговото име с гордостта, която изпитваме и с положените усилия да бъдем по-добри, така както той се е стремил да бъде за себе си. Днес ние сме богати със заветите на Левски“, с тези думи се обърна към учениците зам.директора Галя Божкова.

В днешното състезание -рецитал се включиха ученици от 1,2,3 и 4 класове, излъчени като най-добри рецитатори. Със своите изпълнения учениците трогнаха присъстващите. Те напълно заслужено получиха грамоти и награди – чаши, ученически пособия и шоколади , които им връчи Ванина Каменова – президент на с Дамски клуб „Инър Уийл“ – Ботевград и класен ръководител на втори „б“ клас. Наградите бяха осигурени от Дамски клуб „Инър Уийл“ – Ботевград. Връчвайки ги Ваинина Каменова каза „ Ученици, много трудно е да кажа кой от вас най-добре рецитира, но докато вас ви има – ще ни има и нас, ще пребъде България“.

В рецитала с три песни се включи и третокласничката Десислава Младенска, която с изпълненията си приповдигна празничния дух. Ученическото мероприятие завърши с химна на училището “Трябваш ни Апостоле“. Директорът на ЦДМСОП Цецка Георгиева поздрави всички присъстващи ученици с патронния празник и преподавателите. „Желая на учениците да имат такава жажда за знания, каквато жажда е имал Васил Левски за свобода. Желая на техните учители да преподават с онази жар , с която Васил Левски е радеел. Носете Левски в сърцата си , бъдете живи и здрави!“. Ванина Каменова връчи награда на Цветанка Георгиева в израз на уважение към възпитаниците на центъра.

В чест на великия син на България, публикуваме стихотворение, което днес бе рецитирано от 4-класичка, участвала в състезанието.

ПИСМО ДО ЛЕВСКИ

Спи , Дяконе! Не се събуждай!

Остани в незнайния си гроб!

Добре си ти ….. От там не виждаш

Съдбата на достойния ни род.

Не виждаш майките, които днес не раждат.

Стариците край край кофите за смет,

Бащите с джобовете празни,

В ръцете с куфари и здравец за късмет.

Децата ни са вече на изчезване.

Селата мъртви. Пусти градове.

Строим хотели, паркинги, гаражи…

Край просяка минава БееМВЕ.

На пътя към Европа се продават

в ръцете с кукли малките моми.

Те детството си в сънища сънуват.

Стаена скръб в очите им  гори.

Спи, Дяконе! Не се събуждай!

Добре си там под тази черна пръст.

Завиждам ти за туй, че не дочака

Мечтите си, разпънати на кръст.

След рецитала се състоя тържествен час във втори „а“ клас, с класен ръководител Теодора Колева, след което се проведе състезание по краснопис и писане под диктовка за ученици от  начален етап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *