Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Слави Трифонов предлага Николай Василев за премиер на експертен кабинет на ИТН

Икономистът Николай Василев е номинацията на „Има такъв народ“ за премиер на кабинета, който формацията ще излъчи, ако получи мандат за съставяне на правителство. Това обяви създателят на партията Слави Трифонов във изявление, излъчено във фейсбук и по 7/8 ТВ.

Икономистът бе начело на няколко министерства в правителствата на НДСВ и на тройната коалиция. 

Той бе вицепремиер и министър на икономиката в правителството на (2001-2003 г.), зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

През 1994 г. Николай Василев завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща. Има магистърска степен по международна икономика и финанси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна програма в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за икономически науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. той притежава степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Владее английски, унгарски и руски език, има базови познания по френски, немски и японски.

Ето и състава на кабинета на ИТН:

Министър-председател Николай Василев

Вицепремиер и министър на външните работи – Ради Найденов

Вицепремиер и министър на вътрешните работи – Николай Радулов

Николай Радулов е преподавател по национална и международна сигурност, професор е в Нов Български Университет. Бил е секретар на МВР от 17 февруари 1997 г. до 3 декември 1998 г. Назначен е п овреме на служебното правителство на Стефан Софиянски и напуска при това на Иван Костов.
Проф Николай Радулов бе част от експертите, които Слави Трифонов представи като част от екипа на „Има такъв народ“ още при създаването на партията. На изборите на 4 април беше избран за депутат, но се отказа от мястото си в парламента.
Професионалната му дейност в МВР започва през 1981 г. в Първо РПУ – София и завършва през 1999 г. като секретар на МВР. Бил е разузнавач в Първо РПУ. Заемал държавни и корпоративни длъжности в сферата на сигурността.
Преподавателската и научната му кариера започват и се развиват досега в НБУ. От 2014 г. е професор. През 2013 г. студентите го избраха за преподавател на годината в учебното заведение. Автор е на пет книги, както и на над 400 статии и доклади.

Министър на финансите – Мария Бойчинова
Тя е икономист и финансист. Завършила с пълно отличие колежа Васар в Ню Йорк. Учила в Лондонското училище по икономика и политически науки. Притежава престижна професионална акредитация – серетфициран финансов аналитик. Започва кариерата си на Уолстрийт в компаниите Мерилинч и Джей Пи Морган, Ню Йорк. Говори три езика. Тя е на 34 г.

Министър на икономиката – Любомир Дацов
Икономист и финансист. Магистър по планиране и анализиране на икономическите системи от УНСС. Работил е в Министерството на финансите като е минал през позициите експерт, началник на отдел и съветник по фискалните въпроси на министъра. Бил е заместник-министър на финансите в два кабинета от 2003 до 2009 г. като е отговарял за изработването на държавния бюджет. Преподавал е публични финанси в Софийския университет. Говори три езика. На 56 г.

Министър на образованието – Наталия Митева

Министър на енергетиката – Красимир Ненов
Икономист и финансист. Придобива бакалавърска степен по икономика в университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по стопанско управление от университета Корнел, САЩ, както и магистърска степен по бизнес администрация от университета в Льовен, Белгия. Бил е търговски мениджър и директор в големи енергийни компании в България и Русия. В момента е изпълнителен директор на „Контур глобал Марица- Изток 3“. Говори четири езика. На 52 г.

Министър на здравеопазването – Велислава Петрова
Български учен, имунолог. Учила е в университета в Бристол, в Кеймбридж. получава докторска степен по биологични науки, вирусология и имунология. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в глобалния алианс за ваксини и имунизация в Женева. Говори три езика. На 31 г.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Михаела Лашова
Финансист и мениджър. Има магистърска степен по финансов мениджмънт от Сити юнивърсити – Сиатъл и бакалавърска степен по финанси от университета на Илинойс, Чикаго. Заема ръководни позиции в престижни финансови компании. Посланик на кралската институция на оторизираните оценители за България, Македония и Сърбия. Говори 2 езика. На 43 г.

Министър на транспорта и информационните технологии – Христо Алексиев
Магистър по икономика, бакалавър по политология. Притежава редица допълнителни квалификации от Импириъл колидж, Лондон, Оксфордския университет и др. Икономически експерт и консултант, ръководил е успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. Бил е министър на транспорта в слежубното правителство от 2017 г. Говори 2 езика. На 39 г.

Министър на туризма – Ивайло Кожухаров
Експерт по туризъм, магистър по икономика и по маркетинг с над 17 г. професионален опит в сферата на туризма, бил е генерален мениджър на хотелски комплекс в Албена АД. Изпълнителен директор на хотелска верига „Тракийски хотелиери“. Генерален мениджър на четиризвезден хотел в София, част от международен бранд. Говори 4 езика. На 36 г.

Министър на земеделието – Пламен Абровски
Юрист. Магистър по право с над 17 г. юридически опит, с експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики. Дългосрочно командирован от министерството на земеделието като втори секретар в постоянното представителство на България в ЕС в Брюксел. Говори 3 езика. На 41 г.

Министър на отбраната – Теодора Генчовска

Министър на труда и социалните политики – Лилия Иванова

Министър на културата – Станислава Армутлиева

Министър на правосъдието – Петър Илиев

Министър на младежта и спорта – Радостин Василев

Министър без портфейл по ромските въпроси – д-р Антония Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *