Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Фотоизложба „Великолепието на китайските етнически носии” е експонирана на открито в Музеен комплекс Правец

На 20.12.2021 г. в двора на Музеен комплекс с Родна къща на Т. Живков в Правец ще бъде открита фотоизложба „Великолепието на китайските етнически носии”. След експонирането и за първи път при НДК в центъра на София през м. ноември т. г. изложбата е представена и тук в Правец. Организирана е от Посолството на Китайската народна република в София, съвместно с Исторически музей – Правец.

В продължение на четири седмици  жителите и гостите на  Правец, както и любителите на китайската култура и традиции от цялата страна,  ще имат възможността да се запознаят с многообразието и великолепието  на народните носии от различни части на Китай. Поради пандемичната обстановка и предприетите противоепидемични мерки в страната, фотоизложбата е подредена на открито пространство – в парковата част на Музеен комплекс – Правец.

„От древни времена предците на различни етнически групи в Китай са работили, живели и се разпространявали по земите  на Китай, чрез безброй сблъсъци и сливания. Но всички те, заедно, успяха да изградят  плуралистичната и интегрирана китайска цивилизация” това са думи на съветникът по културните въпроси към посолството на КНР в София г-н Син Гуан.  Той обяснява, че облеклото е не само елемент от човешкия живот, но и важен носител на националната култура, който олицетворява битовите обичаи, естетическия усет и религиозните вярвания на различните националности.

Китай е едно голямо семейство, съставено от 56 етноса, всеки от които има свои национални носии и те заедно са частици от цялостната картина на китайската култура на облеклото.Чрез 56 снимки, изложбата представя пред българската публика солидарността, единството, красотата и хармоничността на китайската нация. Елегантните ханфу, изчистените халати на монголците, спиращите дъха украси за глава на мяо, изящните бродерии на и, великолепните материи на джуан, поразителните казахски шапки „такия“, пъстрите ръкави на ту, мистичните хиджаби на саларите и чудните колани на дъан са само част от многообразието в настоящата изложба, представяща облеклата на различните китайски етноси в хода на историческите, икономическите и културните промени, демонстрирайки единството, красотата и хармонията на китайската нация.

Прекрасните  снимки,  подбрани специално за тази фотоизложба, показват  цветните и великолепни етнически носии на Китай,  представят грандиозната картина на историческите промени и културната еволюция на китайската нация.

 Китай е обширна държава, с богата и дълга история, на чиято територия  се е родила и развила забележителна цивилизация. Предците на всички днешни етноси са се трудили, живели и множали върху тази огромна земя. Техните култури са се смесвали и взаимодействали, формирайки заедно, основаната на хармония, многообразие и единство, китайска цивилизация. През този дълъг исторически процес всеки етнос е създал, съхранил и предал през поколенията своята уникална традиционна култура, която независимо от материалните или духовните си измерения, показва на света развитието, народопсихологията, ценностите и естетиката на различните китайски националности.

Облеклото е един от основните елементи на човешкия живот и базов символ на  цивилизацията. Като отражение на определена социална култура, то е не само израз на материалните, но и символ на нейните духовни измерения. От зората на своята история хората влагат в дрехите си своя житейски опит, естетически усет и предпочитания, манталитет и религиозни вярвания.

Изложбата „Великолепието на китайските етнически носии” ще може да се разгледа до 25 януари 2022 г. в двора на Музеен комплекс Правец в рамките на работното време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *