Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ловчанския митрополит Гавриил с богослужение в Ботевград

На 2 януари – Неделя преди Богоявление, когато честваме паметта на Св. Силвестър, папа Римски и на преп. Серафим Саровски Чудотворец, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Божествена Литургия в ботевградската църква „Възнесение Господне“.

На владиката съслужиха Константийският епископ Михаил, Архиерейският наместник ст. ик. Борис Петров и дякон Петър Милошов.

Митрополит Гавриил произнесе проповед за празника, която започна с цитат от прочетеното на богослужението Св. Евангелие: „Начало на Евангелието на Иисуса Христа, Сина Божий ( Марк. 1:1), като св. Йоан Предтеча, който е последният от пророците, св. евангелист Марк представя като начало на евангелието на Божия Син, защото краят на Стария е начало на Новия Завет. Митрополит Гавриил изтъкна и следното, че св. Йоан е наречен Ангел за неговия ангелски, подвижнически живот. Св. Йоан Кръстител е бил облечен в кожух от камилска вълна и се е хранел с акриди и див мед. Камилата има най-меката вълна, но на шията а останалата част е покрита с много груба и остра вълна, коженият пояс е бил от материя, която като се накисне във вода става мека, но като изсъхне е като стоманен обръч, акридите са някакъв вид скакалци, а дивият мед е много горчив на вкус. От това кратко описание можем да си представим какъв телесен подвиг е извършвал най-великият от пророците, удостоил се да бъде Христов Предтеча и Кръстител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *