Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Български футболен съюз има намерение да обнови футболния терен на стадион „Хр.Ботев“ в Ботевград

Община Ботевград е в преговори с Български футболен съюз за съвместно ползване на стадион „Христо Ботев“ Ботевград и за сключване на споразумение за ремонт на терена  от страна на БФС. Това предвижда подмяна и изграждане на дренажна система, подмяна и изграждане на автоматична поливна система на тревното покритие, съобщи кметът на Община Ботевград, Иван Гавалюгов, по време на редовния си брифинг с медиите.

 „Имаме проектно споразумение, което съвсем скоро ще подпишем, само някои детайли се изчистват. Община Ботевград пък като собственик ще предостави за ползване на стадиона от  БФС по определен график за провеждане на футболни срещи“, заяви кметът Гавалюгов. Ангажимент на общината ще бъде при евентуалното влизане на футболния отбор „Балкан 1929“ в професионалната лига – „Б“ група, стадионът да бъде лицензиран. „Вече мина комисия на БФС и ни е изпратен протокол от проверката, за това какви са изискванията за провеждане на срещите от професионалната футболна лига. Затова пък ние трябва да извършим съответните ремонтни дейности, свързани с трибуните. Надявам футболния ни клуб да влезе в професионалната лига още тази година, но дори и да не се случи, ние сме се ангажирали да продължим с ремонтните дейности на стадиона“, каза градоначалникът. Той припомни, че през миналата 2021година ОП БКС ремонтира пистата, а по-миналата година бяха обновени съблекалните.

През настоящата година Община Ботевград ще приведе в действие ангажиментите за изграждане на футболни игрища в две села – Литаково и Новачене. „Това са последните две големи села в общината, които нямат футболни игрища с изкуствено покритие, на което жителите на двете села могат целогодишно да тренират“. По думите на кмета основните дейности ще бъдат изпълнени от ОП БКС.

На този етап все още не е ясен размерът на средствата, които ще са необходими за ремонтните дейности на стадиона, тъй като общинският бюджет на Община Ботевград не би могъл технически да бъде ясен по-рано от месец март . Той зависи от Републиканския бюджет, който се очаква да бъде внесен в Народното събрание за дебатиране  от депутатите в края на януари или в началото на февруари. „Зависи колко средства ще бъдат заложени в Републиканския бюджет за капиталови разходи и изравнителна субсидия на Община Ботевград“, поясни Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *