Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Димитър Данчев: Министерството на икономиката се пребори за безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия

Нашата голяма грижа в кризата е свързана с тяхното оцеляване, защото те са 90% от икономиката в страната

Министерството на икономиката и министър Нинова се преборихме за безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия, за които е нашата голяма грижа. Това съобщи пред национални медии заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев.  

Предвижданата помощ в случай, че се стигне до 4 етап на пълно затваряне, е в размер на 20% от средните нетни приходи на тези предприятия за 2021 г., като таванът на помощта е до 100 хил. лв. „Нашата голяма грижа в тази ситуация е свързана именно с тяхното оцеляване, защото те са 90% от икономиката в страната“, бе категоричен той. 

По отношение на критериите за кандидатстване, той заяви, че всички сектори от българската икономика, които ще бъдат затворени със заповед на министъра на здравеопазването и отговарят на критериите за микро, -малки и средни предприятия, ще имат практически достъп до тази мярка. „Нашата идея е бизнесът да не бъде затварян без да са ясни компенсаторните мерки, на които може да разчита. Затова амбицията ни е този път мерките да са ясни, предвидими и адекватни“, поясни той. Помощта по всяка вероятност отново ще бъде администрирана от НАП. 

Зам.-министър Данчев каза още, че Министерството на икономиката и индустрията предвижда да инициира срещи с представилите на заинтересованите браншове. 

С този акт Министерството на икономиката и министър Нинова успя само за една седмица да спечели две стратегически победи в полза на българската икономика и да защити интересите на българските потребители. След като Административен съд София-град отхвърли жалбата на „А1 България“ и „Теленор България“ срещу заповедта на министър Нинова, с която се забранява на търговеца да използва нелоялна търговска практика, икономическото министерството успя да се пребори и за безвъзмездна финансова в помощ на малки и средните предприятия. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *