Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Как се подава данъчна декларация?

Физическите лица в България декларират доходите си за съответната година чрез подаването на данъчна декларация пред Националната агенция за приходите. През годините този процес претърпя редица подобрения, като в наши дни изпълнението на това задължение може да стане бързо и лесно, стига да бъдат спазени някои срокове.

Данъчната декларация по член 50 от ЗДДФЛ служи за определяне на данъчната основа върху доходите на физическите лица. Данъкът върху доходите на гражданите у нас е плосък и възлиза на фиксираните 10%.

Кой подава данъчна декларация

Данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФ подават всички физически лица, които имат доходи през изминалата година, произлизащи от: трудови и граждански договори; хонорари; авторство; продажба на имущество; дивиденти; обезщетения, които подлежат на облагане; дейности като едноличен търговец; свободни професии; земеделски стопани; занаяти; наеми; лихви и други.

Гражданите, които имат само доходи от трудови правоотношения (по трудов договор), нямат задължение да декларират доходите си. Въпреки това, ако са получавали или отпускали заеми, то законът предвижда облагане на част от сумата над определен праг, което означава, че данъчна декларация трябва да бъде подадена. Изключение правят заемите, получени от кредитни институции.

Лицата, които нямат задължението да декларират доходите си пред НАП, но искат да се възползват от данъчни облекчения, също трябва да подадат декларация, към която да приложат необходимите документи за получаването на някои от редицата облекчения, предвидени по закон.

Как се попълва и подава данъчна декларация

Физическите лица могат да декларират доходите си по няколко начина, като само за самоосигуряващите се лица съществува законовото задължение за подаване на данъчна декларация единствено по електронен начин. Гражданите могат да декларират доходите си по следните начини: в офис на НАП по постоянен адрес; по пощата; онлайн чрез класифициран електронен подпис (КЕП); онлайн чрез персонален идентификационен код (ПИК).

Подаването по интернет предоставя максимално облекчение на гражданите, тъй като НАП дава възможност документът да бъде попълнен автоматично. За да се възползват от това, физическите лица трябва да разполагат с КЕП или ПИК и да подадат декларацията след началото на месец март. От приходната агенция уточняват, че в периода 10 януари – 1 март обикновено декларациите не зареждат автоматично данните, предоставени от работодателя или платеца на дохода, като това се случва след началото на март.

Хората, избрали да не чакат до март, ще трябва да попълнят декларацията си сами и да набавят редица документи, като сметки и служебни бележки за получени доходи през съответната година.

Освен ”Предварително попълнена годишна декларация за облагане на доходите на физически лица” НАП предоставя възможност и за изтегляне на декларация с баркод, която включва автоматична проверка за грешки и като може да бъде изпратена по електронен път или на хартиен носител към данъчните.

Срокове

Физическите лица трябва да декларират доходите си през годината до края на април следващата година.

Данъчната кампания започва на 10 януари и приключва на 30 април. През 2022 година крайният срок ще бъде 3 май, тъй като 30 април се пада почивен ден. За едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, крайният срок е 30 юни, като данъчната кампания започва на 1 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *