Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Големият паркинг в Ботевград става на две нива?!

Това стана ясно по време на он-лайн общественото обсъждане на кмета на общината Иван Гавалюгов с жители на Ботевград във връзка с безопасно движение по улиците и по повод предприетите действия по контрол за спазването на нормативните разпоредби, за престой и паркиране на автомобилите в населените места. Преди обаче да се предприеме каквато и да е реконструкция на Големия паркинг до читалище „Христо Ботев“, общината трябва да придобие всички парцели, попадащи в неговия обхват, обясни градоначалникът. Не е тайна за никого, че през последните 10 години този паркинг от празен се превърна в най-желаното място за паркиране от жители и гости на града.

В он-лайн дискусията се включиха доста граждани, които от 17.00ч до 19.30 ч поставиха  своите въпроси, споделиха лични проблеми относно паркирането на личните си автомобили, но нито един не се възпротиви на мерките, които Общината предвижда да въведе.

Петнадесет паркоместа ще бъдат оформени през настоящата 2022година, съобщи кметът Иван Гавалюгов  на територията между сградата на АПК и кооперацията на ул. „Севаст Огнян“. В момента пространството представлява тревна площ , върху която паркират автомобили безразборно. Идеята е да се създаде ред и благоприятен външен вид. Засегната бе и темата за наличието на гаражи в блока на ул.“Севаст Огнян“, които не се използват по предназначение-там се били отглеждали котки, според гражданин, включил се в дискусията. Кметът Гавалюгов изрази мнение, че във въпросната кооперация има достатъчно открити площи и гаражи, където да паркират автомобили, без да се намират на уличното платно.

Градоначалникът подчерта, че ако гражданите приберат автомобилите си в дворовете на къщите си, няма да има нужда да се въвежда еднопосочно движение по най-натоварените улици. Една от тях, която бе обсъждана, е ул.“Свобода“. По думите на Гавалюгов има вече предложения за въвеждане на еднопосочно движение по ул.“Севаст Огнян“, заради създалия се трафик в района на „Фантастико“.

Предвижда ли се облагородяване на разкаляната площ между офиса на „Еконт“ и блок 64 в кв. „Васил Левски? На този въпрос кметът Гавалюгов отговори, че в момента се  завършва идейният проект за благоустрояване на квартала. „Няма да остане така това пространство. Ще бъде извършено обществено обсъждане, което да покаже, че ние като Община имаме намерение това място да бъде оптимизирано“, добави кметът. Той каза още, че се предвижда реконструкция на входа на кв.“В.Левски“, както и на кръстовището при чешмата.

Какво стана с намерението на общинското ръководство за изграждане на подземен паркинг при Съдебната палата в Ботевград. Гавалюгов заяви, че по този въпрос е било проведено обществено обсъждане, но не се е възприел от живущите в блока до Съдебната палата. По думите му се изчаква да бъдат приключени ремонтните дейности на Младежкия дом, за да може там да оформят паркоместа. Кметът съобщи, че общинското ръководство има идея да се изгради паркинг на две нива на мястото на Големия паркинг до читалище „Христо Ботев“.  По думите му там предстои общината да извърши процедури за придобиване на имоти, тъй като има паркингът се ползва като такъв, намирайки се върху частни имоти.

Какво ще се случва с превозните средства – камиони, бусове и автобуси, които домуват на уличното платно пред домовете на собствениците им, извършващи стопанска дейност с тях? На този въпрос кметът Гавалюгов отвърна, че предстои Общински съвет -Ботевград да приеме изменения в Наредба 1, които ясно да регламентират,    че въпросните превозни средства да нямат това право. Според него те трябва да бъдат прибрани в дворовете или в стопански бази или паркинги с такива цели.

По време на он-лайн дискусията стана ясно, че до две седмици ще се проведе обществено обсъждане за благоустрояване на ж.к. „Васил Левски“, в което ще бъде представен за втори път идеен проект. В него ще бъде уреден и въпросът за разгръщане на паркинг за блоковете 60 и 63, където ще могат да паркират автомобили и от „Панорама“, тъй като за този комплекс няма предвидени паркоместа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *