Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Фотоизложбата „Китайската нова година” е представена в Правец

Исторически музей Правец по инициатива и със съдействието на Посолството на Китайската народна република в България, организира и подреди фотоизложба по повод настъпването на Китайската нова година на 1 февруари 2022 г. – годината на Водния тигър. Изложбата е експонирана във фоайето на читалище „Заря 1895” в Правец и може да бъде посетена чрез Исторически музей Правец от 28.01.2022 до 28.02. 2022 г.

Тазгодишната Китайска нова година, известна още и като Лунна нова година или Пролетен фестивал, през 2022 година е на 1 февруари 2022 година, вторник. По китайското летоброене настъпва 4720 година, а по зодиакален знак е Воден тигър.По повод празника в Китай се почива от 1 февруари до 7 февруари.

Китайска нова година (Пролетният фестивал, Лунната нова година) е най-големия празник в Китай, с който се отбелязва настъпването на Новата година по традиционния лунно-слънчев китайски календар. Тържествата продължават обичайно 15 дни, като на всеки от дните се спазват различни традиции. Някои хора в Китай излизат за цели седмици в отпуска, за да се подготвят за пищните тържества по случай Чун Дзие.

Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Чун Дзие. Дванадесет (12) животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно, да притежава някои от чертите на неговия характер. Всяка година символите се променят според китайския календар. 2021 се провежда под егидата на Металния бик, а 2022, ще се проведе под знака на Водния тигър. Общо в източния календар има 60 символа, които циклично се заменят един друг. Според китайския зодиак този символ носи късмет на всички активни хора. Според популярните вярвания за хората, родени под знака на Тигъра, 2022 е годината на съдбата, време на драматични промени и изпълнение на желанията.

По време на празненствата Чун Дзие китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. Празничната вечеря обикновено започва, когато се съберат всички членове на семейството, а ако някой не успее да пристигне, на трапезата се поставят прибори за него.Китайците отдават особено внимание на молитвите. Смята се, че в новогодишната нощ е важно добре да бъдат посрещнати спускащите се от небето богове. Жилищата се украсяват с червени фенери и изписани върху червена хартия благопожелания за новата година. На децата се дават „щастливи пари“, в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. Фойерверките по случай Чун Дзие се подготвят в съответствие с древните обичаи. Преди много години китайците палели бамбукови пръчки, защото вярвали, че пращящите пламъци плашат и прогонват злите духове.

„Пролетният празник” винаги е под надслов „Веселата Китайска Нова година“ и е изпълнен с най-разнообразни, атрактивни и символични събития, за които се смята, че ще донесат здраве, плодородие, късмет и успех на всички хора.

Фотоизложбата разказва за Фестивала на фенерите, „Игра с празнични фенери”, за представления на сценичното изкуство, представя традиционния за празника танц на Огнения Дракон и други китайски етнически танци, акробатични шоу-програми върху ледени пързалки, за „Разцъфването на червения сливов цвят”.

Тази различна фотоизложба ни среща с една екзотична култура с древни традиции, представя една цветна феерия от празнични ритуали, танци и акробатични изпълнения. Чрез нея Китайското посолство в София поднася на българските любители на китайското изкуство, традиции и култура най-искрени пожелания за здраве и късмет през настъпващата Китайска Нова година. По повод Китайската нова година чрез тази изложба отправя към хората по целия свят най-топли поздравления и най-добри пожелания за мир и щастие през новата година. Нека богатите пъстри и радостни празненства да донесат топлина, мир, щастие, надежда на повече хора по света.

Информация: Исторически музей – Правец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *