Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

885 машини обработват републиканските пътища. Шофьорите да тръгват с подготвени за зимни условия автомобили

885 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава. При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

За снегопочистване е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите „Троянски“, „Превала“, „Печинско“, „Рожен“ и „Предел“. Поради обилния снеговалеж е ограничено движението на камиони над 12 т с ремаркета и полуремаркета по републиканските пътища на територията на област Смолян. За снегопочистване е ограничено преминаването на МПС над 12 тона и по път II-37 Батак – Доспат, по път II-84 Велинград – Разлог в участъка от с. Варвара до отбивката за с. Аврамово, по път III-198 Гоце Делчев – Катунци и път III-358 Шипково – Рибарица.

Предупредителен оранжев код за обилни снеговалежи е определен от метеоролозите за областите Бургас, Ямбол, Кърджали, Смолян и Хасково. Жълт код е за областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *