Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Граждани с предложения до кмета и подписка относно проекта за благоустрояване на района около ул.“Гурко“ и бул.“България“

На 01.02.2022 г. в Деловодството на Община Ботевград беше внесена гражданска подписка по повод представения от Община Ботевград на обществено обсъждане на 18.01.2022 г. идеен проект за основен ремонт на ул. „Генерал Гурко“, тротоарна настилка по бул. „България“ и благоустрояване в кв. 76 и кв. 77. с предмет предложеното почти цялостно преоформяне на озеленената площ (градинката) в западната част на кв. 77, заедно с Придружително писмо (вх. № 9400-217/01.02.22 г.) до кмета на Община Ботевград, в което се излагат конкретните възражения на гражданите към посочената част от проекта.

Писмото е използвано, за да бъдат представени и някои допълнителни възражения и препоръки към проекта, свързани отново с предвижданата интервенция в градинката в западната част на кв. 77.  

Подписката, заедно с Придружителното писмо, е внесена в посочения от Община Ботевград 14-дневен срок за изразяване на мнения, препоръки и становища на гражданите.

Подписката беше проведена сред граждани, живеещи в кв. 77, бул. „България“ 16, като има за предмет предложеното почти цялостно преоформяне на озеленената площ (градинката) в западната част на кв. 77. Гражданите изразяват своето несъгласие с осъществяването на проекта в следните му части:

1.Обособяване на нов паркинг с 19 бр. паркоместа.
Безспорна е идентифицираната от Община Ботевград нужда в квартала от допълнително места за паркиране и живущите на адрес бул. „България“ 16 са съгласни с адресирането ѝ в идейния проект. Резервите спрямо посоченото предложение обаче са свързани с отнемането на около 1/3 от площта на градинката, което ще наложи премахването на около 12 големи дървета и в крайна сметка няма да разреши по устойчив, траен и ефективен начин проблемите с паркирането. Според тях размерът на градинката и разположената в нея дървесна растителност трябва да бъдат запазени, затова би било поподходящо да се потърсят алтернативни решения за недостига на паркоместа като например да се използва част от пространството до жилищната сграда на бул. „България“ 16 от страната на ул. „Генерал Гурко“.

2.Изграждане на алея като продължение на южния тротоар на ул. „Генерал Гурко“, която да свърже пешеходния поток по улицата с градския парк, редуциране на съществуващите пешеходни алеи, преместване на чешмата.

В настоящия си композиционен вид градинката разполага с достатъчно и удобни пешеходни алеи (включително такива, които да свързват ул. „Генерал Гурко“ с градския парк) и кътове за отдих, като само на едно място хората сами са обозначили необходимостта от допълнителна малка алея с поставянето на отделни плочи, които да улесняват преминаването (тук може да се обособи тясна алея на тревна фуга). Действителна е нуждата от подновяване на настилката на пешеходните алеи, както и нуждата от обновяване на пейките за отдих, но идейният проект отива по-далеч, като предложенията за обособяване на диагоналната алея и за преместване на чешмата предполага премахването на неопределен брой дървета от градинката, за да може да бъде осъществено композиционното ѝ преоформяне.

Гражданите не са съгласни с този подход и го намират за нецелесъобразен в разглежданата ситуация.

Във връзка с тази част на проекта живущите на бул. „България“ 16 обръщат внимание на няколко допълнителни проблема, чието решаване е от изключителна важност:

  1. Градинката не разполага с достатъчно осветителни тела и не е добре осветена през тъмната част на денонощието, затова би било полезно, ако в проекта се постави акцент върху този въпрос.
  2. Голяма част от живущите на бул. „България“ 16 би предпочела, ако беседката пред блока бъде премахната, тъй като тя е предпоставка за целогодишно събиране на групи от хора, които злоупотребяват с алкохол и нарушават обществения ред. Почти всяка вечер градинката е огласявана от викове, преминаващите през градинката или по тротоарите хора са обезпокоявани от подвиквания, през лятото се пали скара, а майките от блока се притесняват да оставят децата си да играят навън след свечеряване. Желанието за премахване на беседката е провокирано и от отсъстващата реакция от страна на органите на реда. Многократно са подавани сигнали към полицията, които в повечето случаи не са предизвикали дори проверка.

Подписката е подкрепена от 12 души.

В писмото са представени възражения и препоръки на Бианка Маринова (магистър по пространствен дизайн) по представения идеен проект за основен ремонт на ул. „Генерал Гурко“, тротоарна настилка по бул. „България“ и благоустрояване в кв. 76 и кв. 77.

Според Бианка Маринова разглежданият идеен проект е необходимо да бъде преразгледан в няколко аспекта:

1.Отношението му към всички осъществени и предстоящи проекти за благоустрояване в град Ботевград.

Проектите за благоустрояване на бул. „Цар Освободител“ и междублоковите пространства в обхвата между кръстовищата с улиците „Патриарх Евтимий“ и „Божко Божилов“, на централна градска част, на пешеходната алея по Стара река, на бул. „България“, както и на ул. „Генарал Гурко“ почти не си взаимодействат композиционно. Във всеки проект се поставя акцент върху различни форми (вълнообразни, правоъгълни, овални, слънцевидни и др.), върху различни шарки и се използват различни настилки. С оглед на факта, че всички проекти се срещат в една точка – централна градска част, то би било по-подходящо да се търси постигането на известно сходство между проектите, което да ги обединява идейно и концептуално.

  1. Градинката в западната част на кв. 77 като „лице“ на града от гледна точка на пристигащите в Ботевград местни жители или гости на града от страната на с. Врачеш.

Преди години в градинката е била разположена червена звезда, която по недвусмислен начин демонстрира първоначалния замисъл обсъжданата озеленена площ не само да служи на гражданите за отдих, но и да посреща жителите на общината и нейните гости. Превръщането на част от градинката в паркинг коренно ще промени първоначалното впечатление за града.

3. Във връзка с проблемите на озеленяването под иглолистни дървета.

Киселинността и сухотата на почвата, както и дебелата сянка действително са предпоставили оформянето на големи кални участъци в градинката. Този проблем може да бъде решен успешно чрез разреждане на короните на иглолистните дървета, за да прониква повече светлина и да може да се поддържа тревна покривка. Оформянето на дървесните корони е в сферата на компетентност на арбористите, а ландшафтен архитект може да определи кои видове треви и растения се развиват най-добре в условията на преобладаваща иглолистна дървесна растителност. В допълнение, при съоръженията за деца може да се използва мулч.

Към вече изложеното от живущите на бул. „България“ 16 и от Бианка Маринова, вносителката на писмото Люба Цакова добавя следното:

„Вероятно сте запознат, че повечето дървета в градинката в западната част на кв. 77 са били засадени през 1988-1989 г. (някои са били засадени и преди това). Хората, които са изкопали дупките за фиданките, а после са се грижили за тях с месеци и години, за да се „хванат“, не са си представяли, че след 30 години тяхната грижа за бъдещето ще се разглежда като площ, чието предназначение може да бъде променено при първия възникнал случай. Усвояването на една трета от градинката за паркинг е сериозно нарушаване на нейната цялост и на нейните функции, а също така представлява и съществено редуциране на обществените ползи, които генерира. Важно е да се отбележи, че към настоящия момент градинката се е превърнала в своеобразен оазис в квартала, предпазва от шум живущите в жилищната сграда, изпълнява 4 функциите на кварталния „бял дроб“ и е „спасение“ на открито в горещите летни дни, като в короните на дърветата на нейната територия гнездят много птици. При преоформянето на градинката ще се наложи процес, започнал преди повече от 30 години, да бъде започнат отначало, а вредата върху зелената система в тази част на града ще бъде неоспорима. В допълнение бих искала да отбележа, че обсъжданата градинка е транзитна точка за много подрастващи. Голяма част от учениците на ППМГ „Асен Златаров“ преминават през или покрай нея по няколко пъти на ден (по пътя си за училище, през междучасията, когато си тръгват от училище). Същото важи и за младежите, които спортуват в старата спортна зала. Градинката често е и място за среща или отдих (инфраструктурата може да бъде обновена, но пространството е достатъчно и добре организирано). В този ред на мисли – какво послание изпраща представеният идеен проект на подрастващите и каква ценностна система възпитава у най-податливите на въздействие? Надявам се, че представените на Вашето внимание въпроси ще бъдат разгледани и взети предвид от Вас и Вашите колеги, така че да се възприеме най-щадящият по отношение на градинката в западната част на кв. 77 подход.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *