Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

От юни закриват районната прокуратура в Етрополе. Става териториално отделение към РП-Ботевград

Снимка: БГНЕС

Пет районни прокуратури в Софийска област да бъдат закрити от 1 юни 2022 г., а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Става дума за прокуратурите в Етрополе, Ихтиман, Пирдоп, Своге и Сливница. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) като по този начин не възприе частичния отказ на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов да съгласува тази реформа.

На практика днес кадровиците препотвърдиха становището си от май м.г., когато решиха да закрият същите тези прокуратури, но от 1 октомври 2021 г. Идеята на ПК на ВСС е районната прокуратура в Етрополе да стане териториално отделение към РП-Ботевград, тази в Пирдоп да мине към РП-Елин Пелин, Своге и Сливница да са ТО към РП-Костинброд, а Ихтиман към РП-Самоков.

През есента на 2021 г. обаче министърът на правосъдието Янаки Стоилов отказа да съгласува частта, отнасяща се до закриването на РП в Сливница и Своге. Той предложи районната прокуратура в Костинброд да стане териториално отделение към РП-Сливница. На заседание на Пленума на ВСС през септември 2021 г. Янаки Стоилов обясни, че РП-Сливница е в граничен район, включва КПП-Калотина, където може да се наблюдава незаконно преминаване на границата. Натовареността е трайно над средната, а в РП-Сливница има едно от най-широкото приложение на бързото производство, най-малко върнати дела и по-голям брой досъдебни производства за престъпления от общ характер спрямо районната прокуратура в Костинброд, каза тогава Стоилов. А по отношение на РП-Своге, той обясни, че градът е в отдалечен планински район с проблемна транспортна комуникация, а натовареността е над средната.

Предложението за реформа на софийските районни прокуратури заедно със становището на министъра беше изпратено на главния прокурор за ново произнасяне.

И сега то отново беше внесено в ПК в първоначалния си вариант, без промени във връзка с мотивите на Янаки Стоилов. На днешното заседание не стана ясно защо са отхвърлени аргументите, изложени от министъра.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите към ПК Огнян Дамянов обясни само, че се предлага първоначалният вариант за реформа, като тези пет прокуратури трябва да се „превърнат“ в териториални отделения от 1 юни т.г.

Дебатът в колегията беше само по темата дали предложението трябва отново да бъде изпратено за съгласуване на министъра на правосъдието.

Базисният въпрос е дали следва отново да съгласуваме предложението с министъра и, ако не го получи, може ли Пленумът на ВСС да закрие съответните районни прокуратури“, каза Дамянов. Той допълни, че Прокурорската колегия не е компетентна да отговори, а това е в правомощията на Пленума на ВСС, който взима крайното решение за откриване, закриване и т.н. на съдебни органи.

Това са дискусионни въпроси, по които Пленумът трябва да вземе решение. Не може безброй пъти да изпращаме на министъра на правосъдието предложението, докато не получим съгласуване. Съгласуване не означава съгласие“, каза на свой ред Гергана Мутафова.

В крайна сметка колегията реши да отнесе въпроса до Пленума още следващата седмица, когато трябва да се вземе и окончателното решение за реформа на софийските районни прокуратури.

Източник: lex.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *