Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Д-р Веселин Даскалов: COVID може сериозно да увреди очите

„Постковидните синдроми при очите се появяват късно, може би месец-два дори шест месеца след преболедуване или срещане с коронавирусната инфекция. В България много пациенти не се регистрираха миналата година, те изкарваха заболяването накрак и идваха доста късно. А това са спешни състояния, особено съдовите заболявания на ретината, които изискват незабавно лечение. При някои от тях, ако не вземем мерки в първите шест часа от това заболяване, то зрението може да остане трайно увредено“. Това каза офталмологът д-р Веселин Даскалов в Би Ти Ви новините. Тревожната лампичка, която трябва да накара хората да се прегледат, според него, е „черна пелена, която се спуска пред очите“. „При охлузия на централната артерия на ретината не трябва да се чака – изведнъж се появява пердето пред очите и хората търсят спешна помощ. Много от тях, поради ограничените мерки до достъпа до здравни заведения, поради някакъв страх, отлагат, което е грешка. Ако се отиде навреме на лекар, зрението може да се възстанови и няма да бъде загубено“, каза още докторът.

Според него, влиянието на коронавируса върху очите е голямо. „При последния щам на коронавируса като че ли засягането на конюнктивата беше по-изразено, т.нар. „розово око“. В началото на коронавируса, не ги свързвахме с инфекцията, защото това са често срещани заболявания като охлузиите на централната вена на ретината, на централната артерия на ретината, които са драматични състояния и се характеризират с една внезапна и трайна загуба на зрението. Сега вече, при това заболяване, въпреки, че е респираторна инфекция, сме внимателни. То се характеризира с увеличаване на тромботичните свойства на кръвта, с увреждане на съдовата стена, която още повече засилва тази триада и се увеличават тромбоемболичните състояния. 

Профилът на засегнатите от постковид синдром свързан със заболяване на очите има, според офталмологът. „Това са хора предимно със сърдечносъдови заболявания, диабетици, хипертоници, които страдат от такава симптоматика, възрастните хора над 65-70-годишна възраст също са предразположени и трябва да внимават“, съветва Даскалов.

Видео: bTV Новините – Централна емисия – 11.02.2022, Текст: 24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *