Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

БСП отново защити изграждането на АЕЦ „Белене“

Българската социалистическа партия отново защити изграждането на ядрени мощностти на площадката в Белене. В позиция от партията призоваха коалиционните си партньори да се придържат към подписания документ за управление на страната и в частност към точката „Енергетика“.

„Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение”, се казва в позицията на социалистите.

Официалното становище на Изпълнителното бюро на НС на БСП е във връзка с неколкократните публични изявления на министър-председателя Кирил Петков относно изграждането на АЕЦ „Белене“. Ето какво още се казва в позицията:

„Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021- 2025 г. в частта “Енергетика”, заявяваме следното:

БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението „Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане“. Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ „Белене“. Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение“.

Повод за позицията на ръководството на Столетницата беше поредно изявление на министър-председателя Кирил Петков относно енергийния сектор на България. Пред bTV той заяви, че правителството няма да строи АЕЦ „Белене“, но ще мисли за нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“. В момента пък вицепремиерът и финансов министър Асен Василев води делегация в САЩ, където един от въпросите е сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *