Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Езиковата гимназия на Правец в елита на БЕСТ

От 11-ти до 13-ти февруари 2022 г. се проведе 45-то  състезание на Фондация БЕСТ. Участниците се състезаваха в 5 дисциплини на английски език: дебати, авторска реч, драматичен дует, рецитиране на проза и рецитиране на поезия.

БЕСТ на английски е съкращение на “Български турнири по английска реч и дебати”. Основана през 2013 година, Фондация БЕСТ предоставя на българските ученици, изучаващи английски език, възможност да бъдат част от общност, където не само да усъвършенстват уменията си по английски език, но и да постигнат личностно развитие. БЕСТ си поставя за цел да мотивира учениците да мислят критично, да се изразяват креативно и да бъдат част от общество, което активно се интересува от бъдещето и успеха на България.

За поредна път учениците от ПГПЧЕ “Алеко Константинов” взеха активно участие в турнира, който се проведе в дигиталната платформа ДИСКОРД. Пролетният регионален турнир бележи рекордния до сега брой от 185 участници от най-елитните училища в западната половина на България. Въпреки трудностите при представяне в онлайн обстановка, участниците от гимназията се представиха блестящо. Отборът на училището включваше 20 ученици (от 8-ми до 12-ти клас), от които 9-ма продължават към националното състезание, което ще се проведе през април месец тази година.

Във възрастовата граница от 8-ми до 9-ти клас финалисти бяха: Симона Пенчева – 9а клас, 6-то място в категория проза и 1-во място с поезия; Цветослава Гарванска – 8а клас, 5-то място в категория проза и 4-то с поезия; Стела Софронова и Поля Василева – 8а клас, 4-то място в категория дуо; Севдалина Стоянова и Виктория Ценова – 9б клас, 3-то място в категория дуо, 3-то място в проза за Севдалина и 2-ро с поезия за Виктория.

Във възрастовата граница 10-ти – 12-ти клас до полуфинали стигна Марио Димитров – 11а клас с участие в категория проза, а на почетното 6-то място – финалистки с дуо, са Магдалина Николаева – 12в клас и Ивана Йотова от 12а клас.

Ето и имената на останалите участници, които се класираха сред първите дванадесет в своите категории: Цветан Цеков  с поезия, Вероника Ангелова – 9а клас с проза, Веселин  Веселинов и Маринела Цолова – 9 а клас с дуо, Радостина Кръстева – 9в клас с поезия, Йоан Илчев – 10а клас с поезия и проза, Цветина Антонова – 10 б клас с поезия, Данислав Сотиров – 11а клас с поезия, Никола Иванов – 9 а клас с авторска реч  и Анна Маринова – 12 в клас с авторска реч.

Състезанието се провежда в групова фаза по категории, в която участниците представят два пъти произведението си пред различни съдии, след което най-добрите преминават към директните елиминации, завършващи с финал, до който достигат само 6 от всички участници. Първоначалният брой на участниците във всяка категория е над 30.

След много положени усилия учениците от гимназията ще бъдат наградени заслужено с купи, медали и грамоти. Ето какво споделят някои от тях за двудневното си преживяване:

„Благодарна съм за отговорността и всеотдайността на учителите, които се занимават с цялата организация на BEST в училище. Без тях това, което постигнахме, не би могло да бъде осъществено. Искрено се забавлявах през тези два дни, които прекарахме заедно с отбора в училище. Мисля, че успяхме да се сплотим и накрая целият труд показа своите резултати. Местата, които завоювах, ми донесоха голяма удоволствие, но нищо не може да замени емоциите, които изживях с останалите участници“ – Виктория Ценова 9-ти клас

„Еуфория, гордост, радост, адреналин, предизвикателства – това са думите, с които мога да опиша последното състезание. BEST е една уникална възможност да развиеш себе си, да се изявиш, да покажеш на какво си способен. Можеш да надграждаш с всяко следващо състезание уменията си. Благодарна съм за всички емоции и за прекрасната атмосфера, която създадохме заедно с учителите и отбора!“ – Симона Пенчева, 9-ти клас

„За четвърта поредна година съм част от БЕСТ. За мое най-голямо съжаление, това е едно от последните ми състезания. Напрежението около тях винаги е било голямо, а вълнението огромно. Благодарение на състезанието успявам да покажа своята артистичност и креативност, а освен това съм част от едно семейство, което ме подкрепя и окуражава. БЕСТ ме срещна с интересни хора и успях да завържа много приятелства. С нетърпение очаквам националното, където с моя дуо партньор ще дадем всичко от себе си, за да успеем да стигнем до финал и да представим училището достойно. Най-вече се надяваме да бъде присъствено, за да можем за последно да изпитаме тръпката от представянето на живо.“ – Магдалина Николаева 12-ти клас.

След изпълнения с чувства и емоции уикенд учениците от гимназията ще си вземат заслужена почивка, за да могат да съберат сили и да се подготвят подобаващо за последния кръг на БЕСТ тази година. Пожелаваме им много късмет и успехи, но най-вече удовлетворение от постигнатото.

Анна Маринова – 12 в клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *