Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Граждани и представители на Руското посолство отбелязаха 9 май в Ботевград

В Ботевград бяха чествани двата празника на 9 май – Денят на Европа и Денят на победата. В 11ч. пред сградата на общинската администрация заместник кметът Цветелин Цветков посрещна Максим Петров- ръководител на отдел „Външна политика“ в Руското посолство в София. Максим Петров поднесе цветя на гроба на група съветски войници, загинали при злополука в местността Витиня през лятото на 1945 година. Цветя, в знак на признателност, поднесоха и от Руски клуб в Ботевград.

Годишнината от победата над монархофашизма отбелязаха и на Братската могила в Литаково. Представителят на Руското посолство Максим Петров, заместник кметът на община Ботевград Цветелин Цветков, кметът на село Литаково Пешо Младенов и множество граждани поднесоха цветя и си спомниха за събитията през далечната 1944г , когато са убити 72 синове и дъщери, както и интернационални воини, в името на свободата на българския народ.

„Ние в Русия помним и няма как да забравим, защото във всяко едно семейство има спомени, има роднини, които са загинали. Прадядо ми е загинал през 1944 година и тази памет се предава от поколение на поколение в семействата. Аз се опитвам да го предам на своите деца и знам, че по този начин, съхранявайки паметта, ние няма как да забравим кое е черно и кое е бяло, винаги ще го знаем, винаги ще го помним. Мисля, че в тези условия е особено важно да съхраним паметта на хората, които са воювали наистина за свободата и за свободна Европа„, каза Максим Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *