Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Проведе се областното състезание „Млад Огнеборец“ за средните училища от София област

Днес, 12.05.2022г. протече областното състезание на младежките противопожарна отряди „Млад Огнеборец“ от средните училища от София област на стадион „Раковски“ в гр. София.

На състезанието присъстваха областния управител Иван Иванов, началника на РУО – София област Росица Иванова, директора на ГДПБЗН-МВР главен комисар Николай Николов, секретаря на Областната управа на София област Мая Цанова и старши комисар Веселин Гетов – директор на СДПБЗН.

Ръководител на областното състезание бе комисар Георги Иванов – директор на РДПБЗН – София. Състезанието бе открито от г-н Иван Иванов – областен управител на София област. Участие взеха 10 отбора от областта, като отбора от СУ „Христо Ясенов“ – Етрополе успя да заеме шесто място в надпреварата въпреки, че децата са в малка възрастова група и участват за първи път в сравнение с останалите участници.

Участваха общо десет отбора от различни училища с Софийска област. Те се състезавха в две дисциплини: бойно разгръщане на състезателна пътека и 400-метрова щафета с препятствия.

На първо място се класира отборът на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Годеч

На второ място СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин

На трето място Сп.У „Никола Велчев“, гр. Самоков

Като комплексен победител, отборът на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Годеч ще участва в Републиканското състезание през месец юни.

Победителите бяха отличени с купи, медали грамоти и ваучери за пазаруване на спортни артикули, осигурени от „Пожарникарски спортен клуб – Витиня“ София област.

Отрядите „Млад огнеборец“ се обучават и подготвят от служителите на ГДПБЗН-МВР със съдействието на общини, директори и педагози от РУО – МОН.

Приемът в МПО е на доброволен принцип, като изискването е децата да са на възраст от 12 до 16 год.

Теоретичната подготовка на младите огнеборци се ръководи от инструкторите на отрядите (пожарникари-професионалисти), под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с РУО-МОН.

Практическата подготовка и спортно-състезателната дейност се провеждат от инструкторите и от водачите на отборите – педагогически лица от учебните заведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *