Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Рашково чества 100 г от създаването на читалище „Съзнание 1920“

100 години от създаването на Народно читалище „Съзнание 1920″ – с.Рашково отбелязаха Читалищното настоятелство, бивши читалищни дейци и жителите на селото. Тържественото събитие се състоя вчера – 14 май, от 11ч в салона на читалището. Официални гости на събитието бяха кметът на община Ботевград – Иван Гавалюгов, общинските съевтници Йонко Ненчев и Мартин Василев (ПП МИР), Николина Цолова (БСП) и Дамян Маринов (ПП ГЕРБ).

Председателят на читалището в Рашково – Лили Павлова награди с почетни грамоти 10 изявени читалищни дейятели за дългогодишен принос в развитието на читалищната институция в селото.

Старт на събитието дадоха мажоретните състави към НЧ“Хр.Ботев“Ботевград, след което започна празнична музикална програма, в която участие взеха: Хор при НЧ „Събуждане 1985“, Врачеш с ръководител Веселка Христова, Маргарита Тодорова и Иванка Пациркова (представиха скеч),Вокалната група за стари градски и шлагерни песни „Пей сърце“ с ръководител Богдана Георгиева, Танцов състав на НЧ „Правда 1905“ с ръководител Стефка Александрова, Танцов състав при НЧ „Христо Ботев 1884“ с ръководител Стоян Стоянов и др.

Кметът на общината Иван Гавалюгов отправи поздрав към читалищните деятели и специално към достолепните дейци, които по думите му с годините са запазили и развили традициите в селото. „Вярвам, че в днешни дни жителите на село Рашково, колкото и малко да са в момента, полагат усилия да запазят и да наградят традициите и да ги предадат на поколенията след нас“, подчерта кметът Гавалюгов.

Поздрав от името на Областния управител на Софийска област – Иван Иванов, прочете Николина Цолова – председател на Общински съвет на БСП-Ботевград. В Поздравителния адрес областният управител се обръща към читалищната институция с думите: „Поздравявам Ви за дългогодишния принос и всеотдайност в утвърждаване на българските традиции и обичаи в родния Ви край, в името на идните поколения. Като културна институция успяхте да съхраните през изпитанията на времето три хиляди книги във фонда на библиотеката, което Ви дава основание за гордост. Пожелавам на Вас и читалищните деятели все със същата родолюбива увереност и призвание да поддържате жив духа на читалището, като неугасващо средище на книжовна духовност и просвещение. Бъдете здрави, целеустремени и успешни! Продължавайте да съхранявате и да предавате на поколенията българските традиции, които са извор, от който черпим гордост и национално самочувствие!“.

Годината е 1920. Селцето е Рашково. Жаждата за творчество, стремежът към просвещение и култура са оная магия, която опиянява духа и превръща мечтата в реалност. Основано е читалище! Наричат го по възрожденски „СЪЗНАНИЕ“.  И стъпка по стъпка, преодолявайки предизвикателствата, читалището се утвърждава като храм на духовността и средище за младежите от селото„, с тези думи водещата Миглена Василева откри празникът.

Финансова подкрепа за реализиране на тържественото събитие оказаха: Община Ботевград, Йорданка Лалчева и Десислава Дамянова – Даникар ООД, наследници и последователи на читалищните дейци от с. Рашково – семействата: Лили и Цветан Павлови, Маргарита и Георги Генкови, Тинко и Красимира Петкови, Виолета и Цветан Костови, Антон Красимиров, Пламен Иванов, Веса Атанасова, Галя Дикова. Снежана Коларова, Мартин Ваилев.

1 коментар на “Рашково чества 100 г от създаването на читалище „Съзнание 1920“

  1. Само, че Галя Дикова е деец на служба в Правец ,а в читалището няма и библиотека не провеждано никакво тържество .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *