Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Две години спецпрокуратурата не е готова с обвинителен акт срещу братя Бобокови

Вече две години продължава разследването срещу братята Атанас и Пламен Бобокови и то все още не е приключило в специализираната прокуратура. „Това разследване за съжаление все още не е приключило, активно се извършват действия по него. Това, дали времето е много или малко, е относително понятие“, коментира административния ръководител на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред журналисти. Бизнесмените Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още няколко души бяха задържани при мащабна акция в края на май 2020 г. в няколко града – София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села.

Атанас Бобоков и Красимир Живков са обвинени в ръководене на организирана престъпна група, чрез която в период от около 5 г. с користна цел са извършили престъпления по служба, лъжливо документиране, управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. Те са обвинени в управление на отпадъци не по установения ред и трансграничен превоз на опасни отпадъци.

Докато разследването срещу групата течеше, прокуратурата сключи споразумение с трима от обвиняемите. На 21 януари м.г. съдът одобри споразумението, след като тримата се признаха за виновни. Сред тях бе и Васил Богданов, който получи 1 г. условна присъда с 3 г. изпитателен срок, а по-късно почина при инцидент. Той бе и един от основните свидетели на прокуратурата. Две години след първите арести прокуратурата още не е внесла обвинителен акт в съда.

Маджарова коментира темата след като покани медиите на пресконференция, за да каже за пореден път, че закриването на спецправосъдието ще доведе до правен хаос с делата и да съобщи, че 12 държави са изразили с декларация безпокойството си от решението на парламента да закрие специализираните структури.

Тя обясни, че с декларацията 12 държави от Постоянната конференция на прокурорите, занимаваща се с организирана престъпност и корупция, изразяват мнение, че промените в закона нарушават принципи на ЕС.

„Това закриване на спецправосъдието, освен че води до създаване на несигурност с оглед на висящите дела, води до затрудняване на работата им в този сегмент. През последните няколко години когато говорим за организирана престъпност, тя не е локална. Около 99% от случаите се касае за трансгранична престъпност. Нормално е нашите партньори и колеги да са обезпокоени от ситуацията“, коментира Маджарова.

По думите й, документът ще бъде изпратен на всички европейски структури и на Конституционния съд, пред който главният прокурор Иван Гешев оспори поправките, с които се закрива спецправосъдието.

На въпрос какви са все пак постиженията на специализираната прокуратура и не действа ли тя като бухалка в определени случаи, Маджарова каза, че през годините са изречени много манипулативни твърдения. „Това е манипулативна и невярна информация, до ден днешен не мога да си отговоря на въпроса за каква бухалка става въпрос“, коментира тя.

Маджарова предвижда след 28 юли да се създаде „правен хаос“ с делата, по които работи спецправосъдието. По думите й, дела продължават да се образуват и входират и днес като това ще продължи до 28 юли включително, тъй като по закон компетентна за определени престъпления е спецпрокуратурата.

„От следващия ден, 29 юли, тези дела би следвало да бъдат изпратени по компетентност някъде. Въпросът е, че няма кой да го направи това. Това е правен извод, който може да се направи от магистрат. Но от тази дата, включително и ние, няма да имаме право да разслистваме тези дела, за да правим извод. Т.е. не може до последно да си компетентен в тази материя, а буквално от следващия ден да направиш правен извод по всички тях“, обясни Маджарова. По думите й, има обвинения срещу престъпни групи, които са извършвали престъпления на територията на няколко съдебни района или в чужбина.

„Не е толкова лесен правният извод извод коя е компетентната прокуратура. Има и пострадали в тези дела, нека помислим и за тях. Ще се създаде вакуумен период“, коментира Маджарова. По думите й, обемът на преписките с класифицирана информация е около 18 хил. единици.

„Само тези преписки да се прошнуроват, ще отнеме минимум 1 година. Към момента все още на нас ни изпращат дела“, каза още Маджарова и посочи, че никой няма нужда от хаос и катаклизми.

Миналата седмица министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че „като че ли изкуствено се създава повече суматоха, отколкото добросъвестно да се огледа и да се премине към изпълнение на промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието“. Тя обясни, че все още вижда предимно съпротива, а не изпълнение на промените, въведени в законодателството.

Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *