Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С шествие и празнична програма отбелязваме 24 май

По традиция отбелязването на 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ще започне с празнично шествие, тръгващо в 10:00 ч. от пл. „Саранск“ /Исторически музей Ботевград/. То ще бъде водено от Общински духов оркестър – Ботевград до пл. „Освобождение“ /сцената пред сградата на Община Ботевград/

В началото на тържествената програма, в знак на почит към делото на светите братя Кирил и Методий, ще се проведе инициативата „Да изпеем заедно „Върви, народе възродени“, с участието на детски хор „Бонка Големанова“. Организаторите приканват всички присъстващи да се включат в изпяването на химна с автори Панайот Пипков и Стоян Михайловски.

Маршът „Българска земя“ и песента „Де е България“ в изпълнение на Младежки Духов оркестър – Ботевград и Мажоретни състави към НЧ „Христо Ботев 1884“ ще ни върнат към корените на традицията, припомняйки ни, че 24-ти май  – още от своето създаване като празник, е обвързан с музиката и парадните маршове.

Г-н Иван Гавалюгов – кмет на община Ботевград, ще награди отличените в номинациите „Учител на годината“ 2022. По негова инициатива тази година всички училищни библиотеки в Ботевград и селата, както и Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“, ще получат две важни книги – „АНТИ БАЙ ГАНЬО – Книга за България“ и „БЪЛГАРСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“, плод на водещи наши историци. Те са предназначени да лекуват проявленията на национален нихилизъм и да надграждат здравословно родолюбие у българина.

Подарък за всички учители и гости на тържественото честване ще бъде програмата на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – Ботевград. Вапцаровци ще засвидетелстват своето уважение и благодарност към българския учител и просветител, с талантливите си изпълнения, посветени на най-българския празник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *