Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Първи международен фестивал на сиренето се състоя в Сливница

МИГ Сливница – Драгоман, съвместно с 11 представители на Местни инициативни групи и неправителствени организации от Румъния, Молдова и България, изпълнява проект с наименование „Кажи сирене! Балканско сирене!”. По този повод на 21 май бе открит Първият международен фестивал на сиренето. Събитието бе открито от кмета на Сливница- Веско Стоилков. Гости на събитието бяха Стефан Спасов от Министерство на земеделието, Николина Цолова от Областна администрация на Софийска област, представляваща областния управител Иван Иванов и др.

„Днес откриваме за първи път фестивала на сиренето в Сливница като международен. Убеден съм, че това ще продължи и за в бъдеще. Това е едно начало на сътрудничество и обмяна на опит, което следващите години ще се разрасне много повече. Тази инициатива ще ни помогне много да се развиваме като регион. Бъдещето е всяка една общност да присъства на картата на Европа и да се знае с какво е известна и за какво трябва да се ходи там“, заяви кметът Стоилков, давайки старт на фестивала.

От името на Областния управител Иван Иванов Поздравителен адрес към кмета и присъстващите отправи Николина Цолова. В него се казва:

Уважаеми господин Стоилков,

Уважаеми организатори на Първия международен фестивал по проект „Кажи сирене! Балканско сирене!“

За мен е чест да ви приветствам с провеждането на Първия международен фестивал на сиренето. Защото това е събитие с мисия – мисията да представиш една изконна българска традиция и производство, да ги съхраниш, продължиш и развиеш.

Силата на този фестивал е да покаже в още по-голяма степен един прекрасен, самобитен, български продукт, усъвършенстван от майсторите векове наред – колкото еднакъв, толкова и многообразен, примесен с опита и обичаите, както от различните краища на България, така и от Молдова и Румъния.

Пожелавам на екипа на кмета Васко Стоилков, на организаторите, на местните инициативни групи да продължите уверено напред и да  наложите Фестивала на сиренето като неизменна част от културния календар на общината и региона – събитие, което, убеден съм, има с какво да помага на местните производители. И има с какво да привлича – както българските, така и чуждестранните туристи“.

Фестивалът на сиренето в град Сливница е една от дейностите по проекта, чрез която МИГ се стреми да покаже традициите за производство на сирене от малките производители и да им даде възможност да рекламират и да продават своята продукция в България и страните от ЕС.

На фестивала, който протече в рамките на два дни, присъстваха повече от 16 мандри от България и Сърбия. МИГ Сливница е партньор по проекта с 3 местни инициативни групи от Молдова, с 4 местни инициативни групи от Румъния.

    Раздадени бяха награди – плакети и грамоти в три категории:

  • Първа, втора и трета награда в категория „Любимец на публиката“ – наградените бяха определени чрез гласуване от посетителите на фестивала;
  • „Сирене посланик“ – опредеделени от комисия;
  • „Мандра с най-разнообразни продукти“ – определени от комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *