Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Среща на поколенията в Златаровската гимназия

В навечерието на празника на българската азбука, просвета и култура, в двора на Златаровската гимназия се проведе среща на поколенията. Срещата се проведе и по повод 110 години гимназиално образование в Ботевград – гимназиалното образование в Ботевград има дълга и интересна история. Първите гимназии като учебни заведения възникват в средата на 19-ти век – нуждата от по-добро образование за младите хора става дълбоко убеждение за по-будните и заможни българи, независимо от условията в Османската империя. Науката става новото избавление от икономическото тегло в края на 19-ти и началото на 20-ти век. За кратко време в Орхание се построяват две нови училищни сгради: Началното училище на мястото на изгорялото Класно училище и Класно – в централната градска част. Днес това е старата сграда на ОУ “Н.Й. Вапцаров”. Двете училища започват занятия през 1902 -1903 г. По-късно в Орхание са открити Девическо земеделско домакинско училище и второ Първоначално училище. През 1912 г. към Орханийското трикласно общинско училище са открити първите гимназиални паралелки. Променя се името на училището, което потвърждава това важно за града събитие: Непълна смесена гимназия град Орхание. Именно затова учебната 1912 г. е начална за гимназиалното образование в Ботевград и в настоящата 2022 г. ние честваме 110 години гимназиално образование. Днес ППМГ  “Акад.проф.д-р Асен Златаров” е наследникът на първосъздадената гимназия и на общообразователното гимназиално образование през изминалите години. По традиция в гимназията се провеждат срещи на поколенията.

Сред гостите на тържеството бяха проф. Марин Ненчев – ръководител на изследователска лаборатория по квантова и оптоелектроника в ТУ – Пловдив, проф. Георги Райновски – декан на Физическия факултет към СУ „Св.Климент Охридски“, доц. Мая Стоянова – заместник-декан на Факултета по математика и информатика към СУ „Св.Климент Охридски“ , д-р Николай Василев – началник на Отделението на трансуретрална и лазерна хирургия във ВМА, Стефка Граматикова – секретар на община Ботевград, Диана Къндева – старши експерт по организация на средното образование в РУО-София област, Рени Петрова – директор на Исторически музей Ботевград, Боряна Нешкова – председател на НЧ „Христо Ботев 1884“, Николина Цолова- зам. председател на Общински съвет Ботевград и председател на общинската организация на БСП и архитекти, стоматолози, фармацевти, бивши учители.

Водещите припомниха част от историята на гимназията. Те разказаха за първият директор на гимназията- известният български поет и учител Стамен Панчев, който е изнасял беседи пред учителите и родителите. В една от тях четем за условията, които е необходимо да се създадат, за да може “да се научи младежът да мисли, да говори и да пише.” В годините директорите са много: Иван Петров, Петър Илчев, Васил Салабашев, Асен Стефанов, Цветко Ковачев, Иван Лазаров, Петър Цончев, Никола Близнаков, Росица Василева, Даниела Колева и всеки от тях оставя трайна следа в летописа на гимназията.

„24-ти май е израз на нашата идентичност, на творческия ни заряд, на силата, на духовността, крепила ни в трудни времена. Няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието. Нека не стихва жаждата ви за знания и духовно извисяване. Вие сте нашата надежда за изграждане на утрешния ден. Бъдете здрави, силни, упорити и уверени в собствените си възможности, любознателни и последователни. Вие сте нашето бъдеще за утрешния ден. Съхранявайте и предавайте традициите на предците ни. Бъдете непримирими в стремежите и чисти в делата си.“, с тези думи се обърна към гимназистите директорът на гимназията Даниела Колева с пожелание да бъде запазен пламъкът на съзиданието и обичта към знания.

На събитието бяха раздадени награди на ученици и учители. Награда „Учител на годината 2022“ в ППМГ  “Акад.проф.д-р Асен Златаров” бе връчена на Николай Пеев, учител по География и иконимика и История и цивилизации. Награди „Учител на годината 2022“ получиха и Цанка Маркова, Тодор Василев и Ива Цветанова-Иванова. Никола Фампарски получи награда за цялостен принос в образованието по повод 110 години гимназиално образование в община Ботевград. За „Ученик на годината 2022“ бе избран дванадесетокласникът Георги Данов, който спечели трето място в страната на националния кръг на олимпиадата по география и икономика.

Грамоти за отличен успех и постигнати високи постижения бяха връчени от „Инър Уийл“ клуб Ботевград на Иванина Иванова и Георги Данов.

Директорът на гимназията раздаде грамоти на най-изявените през годината ученици в областта на науката, изкуствата и спорта.

Срещата събра заедно бивши и настоящи възпитаници и преподаватели от Златаровската гимназия, които заедно, разказвайки за любимото си училище, отведоха присъстващите на едно пътуване в спомените.

В двора на гимназията беше разположени изложбата „Спомени в картини“ на Поля Петрова, ученичка в 9В клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *