Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Почти 26 000лв. са приходите на ОП „Туризъм“ за 2021 година

Докладна записка с информация за дейността на ОП „Туризъм“ за 2021 година е внесена от директора на общинското предприятие Силвия Маринова и предстои да бъде гласувана утре на заседанието на общинския съвет.

През 2020 година Общинско предприятие за почивно дело „Боженишки урвич“ бе преобразувано в ОП „Туризъм“. Към момента в общинското предприятие работят 9 души, разпределени в две звена- Общинска почивна база „Боженишки урвич“ – село Боженица и Туристически информационен център- Ботевград, който беше открит на 27 септември 2021г.

Всички финансови средства от дейността на ОП „Туризъм“ се внасят като приход в Община Ботевград, след което се връщат обратно в общинското предприятие под формата на субсидия. Одобреният бюджет за 2021 е бил 159 240лв., а изпълнението е 132 525лв.

Приходите от дейността на ОП „Туризъм“ за 2021 година са 25 953,10лв., като основната част от приходите са реализирани от почивната база „Боженишки урвич“- 25 768,30лв.

Туристическият информационен център е реализирал 184,80 лв. приходи, като сумата е от продажба на рекламни материали.

През 2021г. предприятието отчита ръст на пруходите с 4700лв. спрямо 2020г.

През изминалата година екипът на предприятието е работил върху обособяването на тематични маршрути за пешеходен, велосипеден и конен туризъм. Описани са 13 велосипедни маршрута на територията на общината и са маркирани три туристически пътеки.

В туристическият информационен център е осугурено ежедневно информационно обслужване, като броят на регистрираните посетители е 790 души. Най-често търсената информация е свързана с упътване за туристическите маршрути и забележителности в региона, места за настаняване, местни клонове на държавни институции, възможности за закупуване на билети за екскурзии и пътуване до различни дестинации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *