Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

МАГ-Ботевград с проект насочен към родители, чиито деца не посещават редовно детска градина

Пореден проект на МАГ-Ботевград, насочен към родители, чиито деца не посещават редовно детска градина. Практиката до момента показва, че се очертава липса на работата с тези родители. За това благодарение на фондация „Тръст за социална алтернатива“ и програмата за ранно детско развитие на мрежата РЕЙН, които финансират проекта „Всеки ден в детската градина уча и играя“, се получава възможност за работа с тези родители, като бъдат запознати с ползите за техните деца от посещаването на детска градина.

На територията на общината има 60 деца, които не посещават редовно детска градина, по информация на учебните заведения. „Това е тревожно, за това решихме да кандидатстваме с такъв проект, насочен към работа с тези родители“, каза Адриан Ангелов от „Местна активна група“ – Ботевград.

Проектът предвижда в рамките на три месеца да се проведат 6 информационно-обучителни сесии с родителите на проблемните деца. Целта на тези срещи е да се повлияе на родителите, голяма част от които не са посещавали детска градина и за това не могат да осъзнаят ползите от нея, като за следващата учебна година стремежът е нередовно посещаващите детска градина деца да се намалят поне на половина. По-голяма част от тези деца са от ромски произход.

Първата информационно-обучителна сесия се състоя днес, като на нея родителите бяха запознати със значението на посещаването на детска градина за бъдещото развитие на децата. Установено е, че децата, които посещават детска градина се реализират с 83% по успешно в живота от децата, които не посещават детска градина. Чрез рисунки бяха показани фактите, че само 1 на 8 деца, които не са посещавали детска градина, завършва своето средно образование и само 1 на 100 непосещавали детска градина деца успява да завърши университет.

По време на сесията, родителите имаха за задача да нарисуват своите деца като реализирани в живота личности- с професии и полезни за обществото.

Във втората среща от проекта родители ще посетят на място в детски градини в Ботевград, като целта е да се запознаят с условията в които техните деца ще играят и учат, когато са в детската градина. В третата среща родителите ще научат за знанията, които децата им придобиват в детската градина.

10 детски градини от община Ботевград са партньори по този проект. По проекта е предвидено финансиране за учебни пособия и материали за всяка една партнираща детска градина в размер на 400лв.

След всяка среща родителите също ще получават учебни материали и пособия за децата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *