Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Шахматен клуб „Балканъ“ с достойно представяне на международен шахматен фестивал „Купа Панагюрище“

На 28 и 29 май в Панагюрище се проведе осмия традиционен международен шахматен фестивал „Купа Панагюрище“. Дисциплината бе класически шах с контрола 60 мин. +30 секунди допълнително време на човек.

Във фестивала учавстваха 107 шахматисти от България, Гърция,Турция и Украйна. Кръговете бяха 6. За втора поредна година шахматен клуб ,,Балканъ“ взе участие в него и се представи достойно. Отборът участва с опитните Галин Иванов и Борис Борисов и от абсолютните дебютанти- доц.Георги Спасов и 6 годишният Ейдън Хоулет.

Шестгодишното дете бе една от сензациите на турнира. Трениращ едва от три месеца шахмат, под ръководството на Галин Иванов, малчуганът бе най-малкият участник и в третият кръг постигна първата си победа в професионалния шахмат над представител от домакините,като в същото време стана и най-малкият състезател въобще в страната. Другият дебютант в отбора бе Доц.Георги Спасов.Той постигна зададената му от ръководството цел и спечели резултат 2,5 от 6 възможни,с който набра необходимите му 40% точков актив за международно градиране. Така той става третият състезател от ШК,,Балканъ“ след Галин Иванов и Борис Борисов с международен рейтинг.Борис Борисов постигна резултат от 3 точки и се нареди в първата половина на крайното класиране.Във втория кръг той победи представителка на Гърция,която зае 3-т о място в крайното класиране при чужденците.

Галин Иванов завърши с 3,5 точки.Участието на шахматистите бе осъществено с финансовата помощ на общинския съветник Дамян Маринов и бизнесменът Константин Лазаров, които са президенти на шахматния клуб .От 8-ми до 15 -ти юни Капитанът Галин Иванов ще вземе участие в много силният международен турнир провеждащ се в Приморско-Купа Ропотамо. Дисциплината е класически шах където 160 шахматиста от България, Австрия, Хърватска, Гърция, Германия, Унгария, Италия, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Турция, Украйна и САЩ ще мерят сили в 9 кръга.

На 25 юни пък всички шахматисти от ШК ,,Балканъ“ще вземат участие в провеждащия се в Ботевград турнир по ускорен шах -Купа Ботевград. Записването за турнира продължава. За подробности и заявка за участие тел 0896804131-Галин Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *