Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Приятел и чест гост на Ботевград ще участва на „Пирин фолк“ за втори път

Певецът Божидар Златков, приятел и чест гост на фолклорни събития в общината, е класиран за участие във фестивала „Пирин фолк“ за втора поредна година. Песента му „Годежарска“ е сред десетте песни, допуснати до конкурса за авторска песен на македонска основа, който ще се проведе на 28 август в Летния театър на град Сандански.

Връзката му с Ботевградския край е двояка – до преди няколко години танцува в танцов съствав „Мургаш“ – с. Врачеш, а от известно време е ученик на народната певица Снежанка Борисова, която е родом от селото. С нея подготвят и шопски репертоар, част от който е песен за създаването на град Ботевград (Орхание).

Божидар Златков е роден и отраснал в с. Лесново, Елинпелинско. Като малък слуша разказите на баба си за живота „едно време“ и се запалва да колекционира битови предмети от тогава. Тя пее в местната фолклорна група и от нея той наследява любовта си към песента.

Дебютът на Божидар на „Пирин фолк“ е през 2021 година, където той се представя с песен по свой текст – „Ти ли, брате“ – чието послание към хората е да не се делят, а да ценят важните неща в живота – братството, хората до себе си, а не парите и имането. Клип от участието можете да видите по-долу.

В репертоара си до момента певецът има 10 студийни записа. Работи с утвърдени композитори и текстописци и получава покани за участие в редица фестивали, концерти и събития. Чест гост е на повечето фолклорни събития в региона, както и на различни телевизионни и радиопредавания. Понастоящем често се изявява заедно с танцьорите от танцовите клубове „Мургаш“ (с. Врачеш) и „Радост“ (гр. Ботевград) с ръководител Радослав Цветанов.

За музиката и аранжимента на песента „Годежарска“, Божидар се е доверил на композитора Иван Йосифов, а текстът е на поетесата Христина Димова. И двамата са автори на множество песни, награждавани на „Пирин фолк“ през годините.

Нека подкрепим песента „Годежарска“, като гласуваме за нея онлайн безплатно на страниците на „Пирин фолк“ и Фен Фолк ТВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *