Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изложбата „Захар, кафе & сие“ бе открита в Исторически музей- Ботевград

Изложбата „Захар, кафе & сие“ бе открита вчера в Исторически музей- Ботевград. Това е последната изложба, неразделна част от цикъла „Пороците“, окомплектована от Исторически музей-Горна Оряховица. Тя представя историята на захарта и сладките изкушения в един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството, какъвто е Горна Оряховица.

Изложбата представя десетки експонати, свързани с производственото опаковане и съхранението на продукцията на едни от първите горнооряховски производители – „Обрешков”, „Захарна фабрика”, „Орбис”, „Братя Цветкови” и др.

Архивни фотографии и документи разказват на посетителите за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото. Като неизменен другар на тези изкушения към изложбата са присъединени различни приспособления, ангажирани с мелене, печене, съхранение и пиене на кафе или чай. Представени са и експонати, свързани с културата на консумация на тези човешки сладости.

През 2019 и 2021 година в Исторически музей- Ботевград гостуваха другите две изложби – „Алкохол и амбалаж“ и „Тютюн, енфие & сие“, които предизвикаха голям интерес и положителен отклик сред колекционери и дарители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *