Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Социалистите от община Ботевград номинираха Иван Ченчев за водач в 26 МИР София област

Социалистите от общинската организация на БСП в община Ботевград номинираха за кандидат за народен представител Иван Ченчев и подкрепиха кандидатурата му за водач в 26 МИР София област за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април 2023г. Това стана тази вечер на конференцията, която се проведеот 17.30ч в Малкия салон на Народно читалище „Хр. Ботев“ Ботевград. Съгласно решение на Националния съвет до 19 февруари е срокът за провеждане на общински конференции, на които партийните организации  трябва да издигнат кандидати за народни представители от БСП.

Гости на конференцията бяха Кристиан Вигенин – зам.председател на партията, Иван Ченчев – досегашен водач в 26 МИР, Цветан Миньовски – председател на Движение „Социален хуманизъм“, кметовете на Кметства, избрани от квотата на БСП – Пешо Младенов (Литаково) и Марин Бончовски (Врачеш) и др.

Делегатите на конференцията подкрепиха с единодушие доклада за актуалната политическа обстановка и задачите пред БСП в общината, представен от председателя на Общински съвет – Николина Цолова. Конференцията прие няколко решения, сред които, че общинската партийна организация на БСП оценява като положителна работата на парламентарната група в 48-то Народно събрание. Председателят на Комисията по проекта за решенията Иван Илиев предложи на делегатите и бе приета единодушно висока  оценка за работата на народните представители от БСП, като бе посочено, че с тяхна инициативата са приети редица закони в социалната област, като безплатни учебници за всички ученици до 12 клас, увеличение на минималната работна заплата в размер на 50% от средната за страната и др.

 Като основна задача общинската партийна организация си постави сериозна подготовка за предсрочните парламентарни избори за 49-то Народно събрание, с крайна цел постигане на по-добър резултат в сравнение с последните парламентарни избори в общината.

Ботевградските социалисти излязоха с предложение към Националния съвет да бъде взето решение да се даде оценка на периода от 33 години след 1989г и кои политически сили каква оценка заслужават. Да бъде даден отговор на въпроси като „Има ли в България демокрация, пазарна икономика и върховенство на закона? Кои закони са лобистки и в интерес на определени кръгове?“.

Общинската партийна организация на БСП в Ботевград се обедини и с предложение до Областния съвет  да отпадне правилото броят на кандидатурите в листата да е два пъти по-голям от броя на мандатите в 26 МИР. Предложението бе прието в болшинство.