Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Спортсментски дух и бързина демонстрираха възпитаниците на ОУ „Никола Вапцаров“ – Ботевград в Училищен олимпийски спортен празник

Първият по рода си Училищен олимпийски спортен празник събра ученици, учители, родители, доказани спортисти, спортни деятели, студенти, преподаватели и треньори днес в зала „Георги Христов“ Ботевград. Главен организатор на събитието бе ОУ“Никола Йонков Вапцаров“ – Ботевград, с партньори Регионален инспекторат по образованието – София област и Национална спортна академия „Васил Левски“ София. Спортният празник премина под мотото „От спорта вдъхновени – успешни дръзновени“.

Официални гости бяха г-жа Росица Иванова – Началник РУО-София област, проф.д-р Лозан Митев – Вицепрезидент  на Европейската асоциация на Националните олимпийски академии и екип от студенти от НСА, Ани Спасова – Ст. Експерт „Физическо възпитание и спорт“ в РУО, Сашо Везенков – дългогодишен баскетболист с огромен принос за развитието и славата на баскетбола в Ботевград и настоящ директор на БК“Балкан“, Владимир Далаклиев – шампион на Европейското клубно първенство по таекуон-до, участник в националния отбор на България по олимпийско таекуон-до, носител на почетен плакет от министъра на младежта и спорта за исторически първи медал  за страната ни от Световното първенство по таекуон-до в Южна Корея – бронзов медал в кат. до 68 кг., Любомир Лилов – представител на „Виваком“ за Ботевград и дългогодишен баскетболист в отбора на БК“Балкан“ Ботевград.

Училищният олимпийски спортен празник протече под формата на щафетни игри с различна степен на трудност, с участието на ученици от учебното заведение от първи, втори, трети и четвърти класове. Състезанията се проведоха под ръководството и напътствията на училищните преподаватели по физическо възпитание и спорт – Светла Ралчева, Никола Лалев (който бе водещ), Емил Ангелов, Здравко Атанасов, Мариян Маринов.

Директорът на ОУ“Н.Вапцаров“, Петя Кочкова, приветства гостите и всички присъстващи. В своето обръщение тя пожела на участниците в състезанията незабравимо емоционално преживяване, много настроение, много борбеност на отборите, на публиката да подкрепя учениците, на учителите – да помагат на състезаващите се.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието, г-жа Росица Иванова, отправи преди всичко благодарност към учениците и родителите за препълнената зала. „За първи път присъстваме на такъв спортен празник и сме впечатлени. В послдните години -времето на компютрите и телефоните, забравихме най-ценното – здравето на хората, а спортът е рпеди всичко здраве, сила, воля, дръзновение, и упоритост за постигане на мечти и успехи“ , зави Иванова. Тя пожела на участниците да са здрави, да следват олимпийските принципи , които правят хората да бъдат по-силни и по-смели.

Проф. Лозан Митов не скри вълнението си, като подчерта, че училище „Вапцаров“ може да се сравнява с най-реновираните световни колежи в Европа и света. ‚Аз се убедих в силата и достойнството на българската и в могъществото на нашите традиции в областта на образованието и изказвам своето огромно уважение към всички учители за това, че нашето бъдеще – тези дечица са в ръцете на сигурни ръце. За мен е много важно да бъдем обединени в името на нашите деца“, каза още проф. Митов.

Със ставане на крака бе посрещнат символичният олимпийски огън, който бе предаден от ръка на ръка през представителите на всички отбори, затвърждавайки принципа за честна игра.. От името на всички състезатели ученичката  Михайлска – европейски шампион по таекуон-до заяви, че участват в този спортен празник „спазвайки правилата и със истински спортменски дух, за славата на спорта и честта на нашите отбори“.

Училищният олимпийски спортен празник премина с много емоции и показа силното желание на учениците за победа и бързина в изпълняване правилата на игрите. Излъчени бяха победители. Това бяха отборите на  I „а“ клас,  II“а“ клас,  III „б“ клас и  IV „в“ клас. Те бяха наградени с медали и спортна чанта. Наградите бяха връчени от г-жа Росица Иванова, Сашо Везенков, Влади Далаклиев и  Любо Лилов. Останалите участници бяха наградени с грамоти, предоставени от „Виваком“

В програмата на спортния празник взеха участие още клубовете „Веселие“ с ръководител Веселка Божкова и „Талантливко“ с ръководител Татяна Цонкова.

Марина Михайлска, Марина Боновска, Александра Василева  и Карина Руневска от клуб „Сунг Ри“, с треньори Владимир Далаклиев и Цветолюб Илиев, изпълниха демонстрация – резюме на състезателните техники с крака, техническо чупене, спаринг- имитация и други техники. Те са ученички от ОУ“Н.Вапцаров“ и шампионки от Държавното първенство, което се проведе миналия уикенд в зала „Арена Ботевград“.

В края на празника Влади Далаклиев поздрави училищното ръководство и всички участници за упоритостта и хъса, с които участвахте в спортния празник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *