Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Предлагат Общината да кандидатства за кредит от „Фонд Флаг“ за ремонт на 3 обекта в Ботевград

В Общински съвет – Ботевград са внесени 3 предложения, с които Община Ботевград да кандидатства пред Фонд за органите на местното самоуправление в България — ФЛАГ за финансиране на един или повече от проектите.

I. Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и ремонт на сградите на Многопрофилна болница за активно лечение — Ботевград — етапно строителство

За изпълнението на обект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и ремонт на сградите на Многопрофилна болница за активно лечение — Ботевград — етапно строителство”, подобекти — блок 4 – Етап I, блок 5 — Етап II, блок 9 — Етап III” е издадено Разрешение за строеж No 97 от 11.07.2022 г.

Проектът предвижда извършване на ремонтни дейности на блокове 4 и 5 с обща РЗП 3848.60 кв. м. В блокове 4 и 5 се помещават: детско отделение, отделение за физиотерапия и инфекциозно отделение /COVID/. С проекта се предвижда осигуряване на необходимата материална база за предоставяне на качествени здравни услуги, както за населението на община Ботевград, както на местното население, така и на населението на съседните общини.

Предвид гореописаното, община Ботевград има намерение своевременно да реализира проект за ремонт и прилагане на енергоспестяващи мерки в блокове 4 и 5 на МБАЛ-Ботевград.

С оглед на обстоятелството, че към настоящия момент не може да бъде осигурено финансиране от европейски програми или други национални или международни донорски програми, е необходимо нужните средства за изпълнение на проекта да се осигурят чрез кредит/заемно финансиране.

В тази връзка, от страна на Община Ботевград бе направено проучване за възможните варианти за финансиране на ремонт на болницата, касаещ и внедряването на мерки за енергийна ефективност на блокове 4 и 5, и бе избран вариантът за кандидатстване пред Фонд за органите на местното самоуправление в България — ФЛАГ за финансиране на проекта чрез Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие — втори етап, финансирана от Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) и Фонд ФЛАГ.

Община Ботевград предлага да сключи договор за кредит с „Фонд ФЛАГ” ЕАД, по силата на който— да поеме дългосрочен общински дълг с цел реализацията на проект: „Внедряване на мерки за енергийна ефективност и ремонт на Многопрофилна болница за активно лечение — Ботевград — Блок 4 и Блок 5”, при следните основни параметри:

  • Максимален размер на дълга — 2 500 000.00
  • Валута на дълга — лева
  • Вид на дълга — дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем

Условия за погасяване:

  • Срок на погасяване — до 180 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване
  • Източници за погасяване на главницата — от собствени бюджетни средства.
  • Максимален лихвен процент — фиксиран лихвен процент до 4.80 % или плаващ лихвен процент: EURIBOR плюс максимална надбавка до 3.80 %
  • Други такси, наказателни лихви, неустойки и разноски — съгласно ценовата политика на Фонд ФЛАГ

Начин на обезпечение на кредита:

  • Учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на Община Ботевград, по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а” до „ж” от Закон за публичните финанси и бюджетните взаимоотношения на Община Ботевград по чл. 52, ал. 1, т. 1, букви „а” и „6” от Закона за публичните финанси, включително и тези, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, сыцо са обект на особен залог.

II. „Рехабилитация и обновяване на пешеходна зона в централна градска част на гр. Ботевград — Етап 1

Следващият проект е относно централният площад на Ботевград. Пешеходната зона е в изключително лошо състояние поради постоянната експлоатация на участъка, използването му като транспортно-снабдителна връзка на някои обекти от централна градска част, както и предвид атмосферното влияние.
Предвид изключително влошеното състояние на настилката на централна градска част и констатираната неотложна необходимост от извършване на ремонтни дейности за обновяване на пешеходната зона, Община Ботевград възложи изработването на инвестиционен проект за „Етапно изграждане, рехабилитация и обновяване на пешеходна зона в централна градска част на гр. Ботевград”, като за обект „Рехабилитация и обновяване на пешеходна зона в централна градска част на гр. Ботевград — Етап 1” е изготвен технически проект и е издадено разрешение за строеж Nо 96/1 1.07.2022 г.

Изпълнението на площадното пространство ще се изпълни на отделни етапи. В обхвата на Етап 1 са включени улица „Гурко” и бул. ”Трети март” и е обхванато пешеходното пространство по ул. „Гурко” от осова т. N219 до осова т. N278 и зоната по на ул. ,Трети март” от осова T.N2223 до сграда на Бизнес центъра.
Ползите от изпълнението на проекта ще се изразяват в повишен комфорт за гражданите и гостите на града и в подобрени възможности за достъп до важни сгради с административни и обществени функции, разположени в пешеходната зона на централна градска част на гр. Ботевград.
Предвид гореописаното, община Ботевград има намерение своевременно да реализира проекта за рехабилитация и обновяване на пешеходна зона в централна градска част на гр. Ботевград — Етап 1.

С този си проект, Община Ботевград предлага да се сключи договор за кредит с „Фонд ФЛАГ” ЕАД, по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг с цел реализацията на проект: „Рехабилитация и обновяване на пешеходна зона в централна градска част на гр. Ботевград — Етап 1”, при следните основни параметри:

  • Максимален размер на дълга — З 600 000
  • Валута на дълга — лева
  • Вид на дълга — дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем

Условия за погасяване:

  • Срок на погасяване — до 180 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване
  • Източници за погасяване на главницата — от собствени бюджетни средства.
  • Максимален лихвен процент — фиксиран лихвен процент до 4.80 % или плаващ лихвен процент: EURIBOR плюс максимална надбавка до 3.80 %
  • Други такси, наказателни лихви, неустойки и разноски — съгласно ценовата политика на Фонд ФЛАГ.

Начин на обезпечение на кредита:

  • Учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на Община Ботевград, по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а” до „ж” от Закон за публичните финанси и бюджетните взаимоотношения на Община Ботевград по чл. 52, ал. 1, т. 1, букви „а” и „6” от Закона за публичните финанси, включително и тези, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог.

III. Преустройство, реконструкция и промяна предназначението на част от сградата на „Младежки дом”- Етап 1”

Помещенията на кота +0,00 и кота +7 в Младежкия дом са в много лошо състояние с нарушени облицовки и настилки, липсващи елементи на окачени тавани и люпеща се боя от металните елементи. Помещенията в сградата на Младежкия дом на кота +0,00 и кота +7,20 са с нефункционално разпределение и не позволяват ползването им с цел провеждане на различни младежки дейности, както и културни и спортни занимания.
Община Ботевград е одобрила Инвестиционен проект за строеж „Преустройство, реконструкция и промяна на предназначението на част от сградата на Младежки дом” и за обекта е издадено разрешение за строеж N2 57 от 07.04.2022 г.

Поради липсата на осигурено финансиране за реализацията на проекта се предвижда поетапното изпълнение на дейностите, заложени в инвестиционния проект. Със заповед за допълване на издаденото разрешение за строеж, обектът е разделен на два етапа, както следва: Етап I — функции и помещения в първо ниво на обекта и изграждане на междинна подова конструкция в съществуваща зала; Етап II — второ ниво на кота +7,20.

С инвестиционния проект, касаещ изпълнението на Етап II Община Ботевград кандидатства за изграждане на Младежки център в гр. Ботевград с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост. За да може да се пристъпи към реализацията на проекта в частта за Етап II е необходимо да се изпълнят дейностите за изграждане на междинна подова конструкция, които попадат в обхвата на Етап I от инвестиционния проект.

Проектът в частта за Етап I предвижда преустройство и реконструкция на помещения, намиращи се на кота ±0,00 в сградата на Младежкия дом, гр. Ботевград, с цел осигуряване на необходимата материална база за осъществяването на различни дейности от културно- и спортноразвлекателен характер в сградата на Младежкия дом, гарантиращи бъдещата ефективност и атрактивност на помещенията и постигане на максимална функционалност и флексибилност в обема на сградата на Младежкия дом.

Предвид гореописаното, Oбщина Ботевград има намерение своевременно да реализира проекта за преустройство, реконструкция и промяна предназначението на част от сградата на „Младежки дом” — Етап I.

С оглед на обстоятелството, че към настоящия момент не може да бъде осигурено финансиране от европейски програми или други национални или международни донорски програми, е необходимо нужните средства за изпълнение на проекта да се осигурят чрез кредит/заемно финансиране.

В тази връзка, от страна на Община Ботевград бе направено проучване за възможните варианти за финансиране на дейностите за Преустройство, реконструкция и промяна предназначението на част от сградата на „Младежки дом” — Етап I, и бе избран вариантът за кандидатстване пред Фонд за органите на местното самоуправление в България — ФЛАГ за финансиране на проекта чрез Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие — втори етап, финансирана от Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) и Фонд ФЛАГ.

Община Ботевград да сключи договор за кредит с „Фонд ФЛАГ” ЕАД, по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг с цел реализацията на проект: „Преустройство, реконструкция и промяна предназначението на част от сградата на „Младежки дом” — Етап 1”, при следните основни параметри:

  • Максимален размер на дълга — 1 500 000
  • Валута на дълга — лева
  • Вид на дълга — дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем

Условия за погасяване:

  • Срок на погасяване — до 180 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване
  • Източници за погасяване на главницата — от собствени бюджетни средства.
  • Максимален лихвен процент — фиксиран лихвен процент до 4.80 % или плаващ лихвен процент: EURIBOR плюс максимална надбавка до 3.80 %
  • Други такси, наказателни лихви, неустойки и разноски — съгласно ценовата политика на Фонд ФЛАГ

Начин на обезпечение на кредита:

  • Учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на Община Ботевград, по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а” до „ж” от Закон за публичните финанси и бюджетните взаимоотношения на Община Ботевград по чл. 52, ал. 1, т. 1, букви „а” и „6” от Закона за публичните финанси, включително и тези, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог.

И трите предложения ще бъдат гласувани на извънредното заседание на ОБС-Ботевград на 11 май /четвъртък/ от 17:00 ч. в зала „Ботевград“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *