Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Социалисти се поклониха пред Баба Кула и нейното семейство в село Литаково

На днешния 24 май, преди 79 години са убити партизаните Марин Найденов, Найден Маринов и Марийка Маринова от с. Литаково. Днес признателните поколения отдават почит на Баба Кула – майка-героиня. В началото на септември 1942 г. домът им става главна база на партизанския отряд „Чавдар“. За партизаните се грижи цялото семейство. След предателство партизанския отряд е разкрит. Марин, синът Найден и 14-годишната Марийка преминават в редиците на отряда,а  баба Кула е задържана и подложена на жестоки инквизиции в околийското управление, след което е изпратена в затвора. При акция на отряда „Чавдар“ Марин Найденов е ранен в крака. Той е освободен от ръководството на отряда да се укрие в околностите на техния имот в Литаково, в м. „Орничето“.  Тримата партизани са снабдявани с храна и лекарства, но отново предателство ги излага на опасност. Определена им е среща в м. „Късата долчина“. Рано сутринта на 24 май 1944 г. тримата са обкръжени от жандармерията. След като загиват в неравен бой, телата им са изложени за порицание и сплашване пред населението .

След 9-ти септември баба Кула се завръща в Литаково. Построен й е нов дом, където живее още 35 години. В него посрещаше младите поколения  и разказваше спомени от антифашистката борба. Умира през март 1979г.

По повод героичната смърт на Марин Найденов, сина Найден и дъщеря й Марийка и  на Баба Кула, днес социалисти от Литаково и Ботевград отдадоха заслужена почит пред паметника на Баба Кула в селото. Партийният секретар-Пенка Георгиева прочете исторически доклад. С едноминутно мълчание бе почетена паметта им. Положени бяха цветя.