Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

79 г е жива паметта на Майор Томпсън и българските герои, борили се срещу фашизма

Народният представител от БСП Иван Ченчев и Кристофър Киймбър – Началник на Политическия отдел в Британското посолство бяха част от официалните лица, които днес почетоха паметта на 13 антифашисти от Ботевградския край и майор Франк Уилям Томпсън от Втората английска мисия в България, по време на Втората световна война. Поводът бе навършване на 79 години от разстрела им в местността „Рупата“ над село Литаково. Да сведат глава на лобното им място бяха дошли още Евгений Белий- председател на Български антифашистки съюз,  Сашо Лозанов – председател на БАС-Стара Загора, признателни социалисти от партийната организация в Литаково и общината.

Паметното събитие откри Николина Цолова- председател на Общински съвет на БСП-Ботевград с думите:“Днес се намираме на едно историческо място, увековечило забележителна за своето време кауза – българи и англичани, обединили се  в обща съпротива срещу фашизма. Преди 79 години тук намериха смъртта си 13 мъже от отрядите „Христо Ботев“„Васил Левски“. Фашистката власт в България не пожали един високо интелигентен и ерудиран воин като майор Уилям Франк Томпсън. Застанал пред смъртта, той показа смелост  и остана в историята на Ботевградска община, като защитник правата на българските граждани. Затова наред с почитта към българските герои за свобода, днес ние прекланяме глава пред подвига на двамата воини от втората английска мисия в България“.

Впечталяващ е примерът на майор Томпсън, който тръгва на война, с риск за живота си, дори да знае,ч е битката е обречена, каза Иван Ченчев. „Това място е силно и вие сте силни, защото носите в себе си паметта си и помните идеалите, заради които са умирали нашите герои. Ние няма да ги забравим и ще предаваме на поколенията техния подвиг“ ,добави зам.председателят на Парламентарната група на БСП. По думите му няма място в България, което да не е пропито от кръвта на героите-знайни и незнайни герои, заради които ни има днес.

“Отново сме тук, на това свято място, пред тази свята могила, за да почетем подвига на българските партизани и ятаци от бригадите „Христо Ботев“ и „Васил Левски“, както и английския мисионер майор Франк Уилям Томпсън и сержант Ник Монро, които отдадоха живота си, за да няма майки с черни забрадки, да няма бедни, гладни, онеправдани и страдащи хора по земята, за да я има България! Отново сме тук, зад а покажем, че никой не е забравен и нищо не е забравено”, заяви председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий. Според него днес българите трябва да осъзнаем огромната си отговорност пред паметта на българските и английските антифашисти

След преклонението, представителите на Британското посолство, предвождани от кмета на Литаково, Пешо Младенов, обиколиха гробните места на загиналите интернационални герои на Братската могила – канадецът сержант Ник Марвин (Монро), червеноармеецът Иван Валчук (Ванюша), сърбинът Стефан Радович и арменката Армина Разгладнян (Сашка). Сашо Лозанов от БАС-Стара Загора поднесе цветя на паметниците и всички сведоха глава, в знак на преколнение. По-късно бе прожектиран филмът „(Не)нужният герой”, посветен на английският майор Франк Томпсън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *