Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Филм за Майор Томпсън бе излъчен в Литаково

„За мен е чест да бъдат в такава част от България, където се усеща силна енергия , където гостите ви чувстват добре, но също така съумявате да запазите паметта на героите жива. Наиситна е изключително да се види как са изминали 79 години, но тук е жив духа на героите“. Това каза Кристофър Киймбър – началник на политическия кабинет в Британското посолство у нас преди излъчванто на прожекцията, посвететна на майор Улилям Томпсън в Народно читалище „Светлина“ в село Литаково днес. Филмът е заснет в рамките на1 месец, но подготовката за него отнема 4 години. Премиерата му бе в Британското посолство през 2022г. Показван е два пъти в София, предстои да бъде излъчен по БНТ. Режисьорът Жеско Давидов сподели пред публиката,че филмът е заснет на три места, като последното е в Литаково. Георй в него е и библиотекарят на читалището.

Майор Франк Уилям Томпсън е роден е на 17 август 1920 г. в град Дарджилинг, Британска Индия. Баща му Едуард Томпсън е високопоставен и влиятелен чиновник на английската администрация в Индия. Човек с либерални възгледи, поет, новелист, историк. Професор, удостоен с титлата “сър”. Майката Теодосия е американка. Тя се посвещава на дома, съпруга си и възпитанието на двамата им синове Франк и Палмър-Едуард. През 1927 г. семейството се завръща в Англия и се заселва в представителния район Борс Хил на Оксфорд. Бащата започва да преподава индийска история и литература. Франк Томпсън учи в частното подготвително училище “Дрегън скул” в Северен Оксфорд, където се набляга основно на класическата литература и древните езици. През 1933 г. постъпва в колежа в град Уинчестър, където продължава да учи класически науки. Увлича се по чужди езици. Особено се пристрастява към руския. Взема частни уроци два пъти в седмицата. Мечтае да превежда Пушкин и Маяковски. Учи италиански по метода “чужд език за три месеца”. Древногръцкият го запалва и за новогръцкия. За да учи немски, се включва в трудов лагер в Австрия.

През 1939 г., докато учи в Оксфордския университет, става член на Комунистическата партия на Великобритания под влиянието на своята близка приятелка Айрис Мърдок. Въпреки това, той изразява несъгласие с продиктуваната от пакта Молотов-Рибентроп политика на комунистическата партия за неутралитет в започващата Втора световна война. Постъпва като доброволец в Британската армия. Служи в Северна Африка, Близкия изток и Сицилия. Негов идеал е Георги Димитров. В началото на 1941 г. сам изявява желание да замине с Британския експедиционен корпус на Балканите. Иска да се сражава срещу италианската инвазия в Албания и натиска срещу Гърция. Нападението на германската армия срещу Съветския съюз на 21 юни 1941 г. преобърща света, а и личния свят на младия офицер.

На 25 януари 1944 г. майор Франк Томпсън е спуснат с парашут в Македония, за да осъществява връзката между британското командване и партизанските части, ръководени от Славчо Трънски. През април 1944г е формирана нова английска военна мисия с кодовото име „Claridges“, в чийто състав попада и Франк У. Томпсън заедно със радист – сержант Кенет Скот, сапьор – сержант Джон Уолкър и преводач – сержант Ник Мървин (Монро). В началото на май 1944 г. тя успява да осигури получаването на голямо количество оръжие, с което се въоръжават I и II софийска бригада в района на Кална.

Участва в боен поход на Втора софийска народоосвободителна бригада от Югозападна към Северозападна България. На 23 май 1944 г. бригадата води битка с българска армейска част и жандармерия при с. Батулия. При боя в местността „Марина мъртвина“ част от партизаните загиват. Майор Франк Томпсън е ранен, заловен и разпитван от Разузнавателната служба при Щаба на войската. През нощта на 10 юни 1944 г. е изведен от ареста и разстрелян в района на местността „Калето“ в село Литаково заедно с партизанина Лазар Атанасов и ятака Христо Гурбов.

На майор Франк Томпсън е наименувано образуваното след войната село Томпсън. На мястото на залавянето му е изграден негов бюст-паметник. Неговото име носят: улица в село Литаково и улица в София, квартал Лозенец. През 1970-те години е препогребан в Братската могила в местността Калето край с. Литаково, наред със загинали по време на Съпротивителното движение в България 72 партизани и ятаци от Партизанска бригада „Чавдар“ и Втора софийска народоосвободителна бригада

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *