Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Завършихме. А сега накъде?

Или как младите кадри могат да изберат работа, която им дава множество възможности за развитие

Месец юни се оказва времето за вземането на важни кариерни решения. Преди да стигне до своята професионална реализация, всеки млад човек има нужда да натрупа достатъчно знания, умения и опит, вземайки правилно решение за своето кариерно развитие. Началото на това приключение обикновено се поставя в последните години от средното, а и по време на висшето образование.

С наличието на необятен достъп до информация в интернет и улеснената комуникация, младите таланти успяват да вземат по-информирани и осъзнати решения и да намерят контакт от всяка точка на света. Нужна е, обаче, подкрепа и от страна на бизнеса и тук ролята на големите компании става все по-важна, за да се избегнат нереалистични очаквания и да се създаде мост между образованието и реалната работна среда.

Една от популярните практики, насочваща младите хора в професията, са Дните на отворени врати, които много университети, а и представители на бизнеса организират. Добър пример за такава инициатива е технологичната компания за производство на автомобилни сензори с производствен център в Ботевград – Sensata Technologies, която отвори вратите си за близо 200 студенти и ученици в своите локации.  Събитие, което се провежда всяка пролет и есен вече повече от 10 години, с цел да предостави директна информация за дейността на компанията и да улесни вземането на професионално решение от младите хора. На поканата на компанията тази година се отзоваха училища от Община Ботевград със специалности с насоченост към промишлената електроника и автотранспортна техника – Професионална Гимназия по Техника и Мениджмънт „Христо Ботев“ и Техническа Професионална Гимназия „Стамен Панчев“. Гостуващите успяха да се запознаят с дейността на Sensata в България, както и по света, и да се разходят из производствените отдели в Ботевград, където понастоящем работят над 2800 служители.

Студени от Технически университет – гр. София също имаха възможност да се докоснат отблизо до производството на една от водещите международни компании в аутомотив индустрията у нас. Темата за професионална реализация става още по-важна за тях, за да знаят накъде да насочат своите усилия и подготовка от студентската скамейка. Бъдещите инженери имаха възможност да поговорят отблизо и с мениджмънта на компанията на специален обяд, организиран за тях по повод Деня на отворените врати.

Този тип срещи на живо и разходката из цялата производствена и административна структура на голямата компания със сигурност дават шанс на посетителите да отговорят на всички свои въпроси – от стажантската програма на Sensata, до условията и изискванията на работата на постоянно заетите служители, както и възможностите за тяхното дългосрочно развитие. Предимство, което не може да ти даде търсенето в интернет.

Говорейки за пътя, който предстои да поемат завършващите младежи, големите компании като Sensata предлагат  възможност да финансират тяхното висше образование ида започнат работа при тях, за да приложат на практика натрупаните знания. Подкрепа, която би могла да стимулира допълнително младите специалисти, както за придобиването на по-висока образователна степен (бакалавър или магистър), така и за реална професионална реализация. Sensata дава възможност на студенти в България, но и в чужбина да се насочат към бизнеса в родината – като един от големите съмишленици на Фонда за стипендии на Тук-Там – глобалната мрежа за успех на младите хора на България. За втора година компанията се включва във Фонд “Иди, учи и се върни” със специализирана стипендия “Инженерство” за българи, които искат да учат магистратура и да се развиват тук, в България. Стипендията е за кандидати от сферите на инженерство, роботика, електротехника и други. 

Вътре в компанията, служителите имат възможност за допълнителна квалификация и специализация – като част от глобалната програма на Sensata Technologies за подпомагане постоянното учене и развитие на екипа, “Grow in Sensata”. Всяка година между 10 и 15 служителя получават възможност да надградят или  придобият нова образователна степен, покривайки определени критерии за добро представяне и поне година трудов стаж в Sensata. За целия екип са разработени над 3400 задължителни и допълнителни вътрешни обучения, през които служителите регулярно преминават. Компанията осигурява още над 11 000 дигитални обучения, които са свободно достъпни за служителите и могат да бъдат завършени по всяко удобно време. Тези цифрови обучения развиват междуличностни умения, както и лидерски, бизнес и технически умения.

Всички инициативи от страна на бизнеса са от голямо значение за кариерното ориентиране на младежите, което  влияе както върху качеството на техния живот в бъдеще, така и върху удовлетворението от професионална и личностна реализация. Затова, нашият съвет е:  възползвайте се от шансовете, които ви се предоставят, за да вземете най-правилното решение за вашата бъдеща кариера.

Информация за свободните позиции в компанията можете да намерите тук: Careers (myworkdayjobs.com)

За Sensata Technologies:

Sensata Technologies е глобална компания за индустриални технологии, която се стреми да създаде по-чист, по-ефективен, електрифициран и свързан свят. Чрез широкото си портфолио от сензори, компоненти за електрическа защита и сензорни решения, доставящи ценна бизнес информация, Sensata помага на своите клиенти да посрещнат все по-сложни изисквания на инженерната и оперативната си дейност. С повече от 21 000 служители и глобални операции в 16 държави Sensata обслужва клиенти на пазарите на автомобили, тежкотоварни и офроуд превозни средства, индустриални и авиокосмически продукти. Научете повече на https://www.sensata.com/и следвайте Sensata в LinkedIn, Facebook, Twitter и Instagram.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *